В търсене на склад за въглероден диоксид. Този, който витае

...
В търсене на склад за въглероден диоксид. Този, който витае
Коментари Харесай

Зелена светлина: Склад за въглероден диоксид

В търсене на склад за въглероден диоксид. Този, който витае над огромните градове, задъхва всекидневието на хората и кара климата да се трансформира. За Швейцария скалите могат да се окажат подобаващото място за запазване на рисковото съединяване, което трови въздуха.

Пътят води във вътрешността в скалите на Юра, една от планините в алпийската страна. Там швейцарските учени инжектират въглероден диоксид.
Алба Запоне, академик от университета в Цюрих: Въглеродният диоксид е в тази бутилка и от нея той отива непосредствено в смесителната камера. Там той се слага под налягане, смесва се с вода, по-късно с помпа се изтласква в избрания сектор в скалата.
Процесът към момента е на равнище тест. Учените би трябвало да схванат дали глината ще успее да запази въглеродния диоксид.
Алба Запоне, академик от университета в Цюрих: Искаме да разберем по какъв начин въглеродният диоксид, премесен с вода, се движи в пукнатините на скалите. Дали налягането се трансформира, трансформира ли се киселинността и дали ще има изменение на водата.
Идеята за запазване на въглероден диоксид подземен не е нова. В Норвегия и Алжир от дълго време употребяват тази технология.
Кристоф Нюсбаум, управител на плана: Да, съхраняването на въглероден диоксид подземен съществува. Но става въпрос за ненаселени региони, крайбрежни или пък надълбоко под водата или в пустинята. Новото е, че в случай че някой ден в Швейцария решим да съхраняваме, а тук регионите са гъсто обитаеми, би трябвало да сме сигурни, че въглеродният диоксид няма да излиза на повърхността и няма да замърсява водата. Това е нашата съществена цел.
Швейцарска проницателност. В страната годишно се изхвърлят съвсем 6 тона въглероден диоксид. Количеството е доста по-ниско от други европейски страни, само че пък швейцарците избират, когато има проблем, да търсят решения в точния момент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР