В тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции. В последното

...
В тъмното се разпределят поредните огромни финансови порции. В последното
Коментари Харесай

БСП обвинява ГЕРБ, че си купува кметските избори със субсидии за общините


„ В тъмното се разпределят следващите големи финансови порции. В последното решение на Министерски съвет, което още не е оповестено в Държавен вестник, са разпределени 111 милиона лв.. Това е третото разпореждане за една година ръководство на ГЕРБ без всякаква логичност и глоба от Народното събрание, даже от НСОРБ, само че се разпределят средства. ” Това сподели на конференция зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Той добави, че 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн.лв., 34 общини на Движение за права и свободи и близки до тях – 28 млн.лв. и единствено 5 общини на Българска социалистическа партия получават 2,2 млн.лв.

„ Само да напомня, че към момента Българска социалистическа партия е втора политическа мощ с наклонност да стане първа, а разпределението на средствата е като за треторазрядна политическа мощ, която няма никакво присъединяване в българския политически живот ”, безапелационен беше той. След като събрал сумите от трите постановления се оказало, че става дума за 360 млн.лв. – разпределени от държавното управление на Борисов за по-малко от 1 година. „ 250 млн.лв. са дадени на общини на ГЕРБ, 70 млн.лв. на общини на Движение за права и свободи и 8 млн. лева на общини, ръководени от Българска социалистическа партия ”, разяснява Кирил Добрев и уточни фрапантни случаи на дребни обитаеми места, които са получили големи суми от държавното управление на Бойко Борисов. „ Село с 200 души получава 1 млн.лв. за асфалтиране, друго с 2000 души – 3,5 млн.лв. за пречиствателна станция. Има обитаеми места с малко поданици, които не са пропуснати и в трите постановления и получават огромни суми, като Доспат, Харманли, Казанлък и други ”, уточни зам.-председателят на Българска социалистическа партия и добави, че от огромните градове рекордьор е Варна, която е получила 90 млн.лв.

„ Купува ли си държавното управление по този метод парламентарна поддръжка за новия политически сезон, и пробва ли се едвам година преди локалните избори ГЕРБ да предреши и купи изборите? Защото в тези описи на обитаеми места няма нито лев за бедстващи и наводнени общини, за хора, които останаха под водата. Всички споделяме, че Видинският край е с приоритет и си късаме ризите, само че за област Видин имаме единствено 200 000 лв.. Това ли се прави за предпочитания Северозападен край ”, попита Добрев. Той добави, че няма пари за майките, за обществени ограничения, само че има пари за асфалт за село, в което живеят 200 поданици. „ Ние от Българска социалистическа партия и нашите представители в локалната власт, няма да оставим това просто по този начин. 100 са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за една година не са получили нито лев от това държавно управление. ”, заключи Кирил Добрев.

Донка Михайлова: Ще настояваме да стане явен механизмът за систематизиране на средствата от националния бюджет към общините

„ Ние от НСОРБ сме мощно разтревожени от субективното систематизиране на средствата от централния бюджет за българските общини. Години наред показваме своята паника от липса на гласност на критериите, по които се разпределят тези средства ”, това съобщи Донка Михайлова, кмет на община Троян, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия и зам.- ръководител на УС на НСОРБ. Тя бе безапелационна, че неразбираемият метод за разпределение слага общините според от волята на централната власт, на обособени членове на държавното управление и партийни водачи. „ Ние ще настояваме за незабавно съвещание на Управителния съвет на НСОРБ, в което да бъде признато мнение за механизма за систематизиране на средствата от националния бюджет. И ние кметовете, издигнати от Българска социалистическа партия, ще внесем това предложение до дни ”, отсече Донка Михайлова. Тя добави, че ще упорстват за съответно систематизиране на пари за тези 100 български общини, които години не са получавали средства.

Деница Златева: Постановлението на Министерски съвет е импортирано на 31 юли в 20:00 ч.

„ Въпросното разпореждане на Министерски съвет е импортирано на 31 юли в 20:00 часа, без координиране сред обособените министерства в нарушаване на устройствения устав на Министерски съвет. В аргументацията на Министерството на финансите има текст единствено за разходването на средствата за Пловдив и София, както и средствата за храмовете за Варна и Русе. За останалите 80% от парите за общините е записано: По бюджета на редица общини са планувани спомагателни прехвърляния, които са предопределени предпочитано за ремонт на улична мрежа и осъществяване на редица инфраструктурни планове ”. Това сподели на конференцията зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева.

По думите й по-странното е, че в разискването на тази точка, зам.- министърът на финансите е предложил планът на постановлението да бъде признат по предлагането на  вносителя, тъй като не са били прецизирани точните наименованията на обектите в общините. Освен това в отчета, импортиран от министъра на финансите, не са ясни критериите и липсва ясна аргументация за какво навръх тези общини да бъдат дадени тези средства, дали имат планова подготвеност, дали могат да осъществят обектите до края на финансовата година и други

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР