В тъмното ги крият храстите, помагат им решетките по ниските

...
В тъмното ги крият храстите, помагат им решетките по ниските
Коментари Харесай

Крадците катерачи излизат в летните нощи, най-често са слабовати, има и деца

В тъмното ги крият храстите, оказват помощ им решетките по ниските етажи

Крадците катерачи почнаха да се засилват, а от Столична дирекция на вътрешните работи чакат занапред набезите им да зачестят поради летния сезон.

Контингентът от алпинисти не е непрекъснат, само че е с много сходни черти. Повечето катерачи са от ромски генезис и са с леко телосложение. Ползват се и деца. Обирите стават във всички квартали на столицата, само че по-голямата част са в региони, до които има ромски махали.

“Има два метода на катерене. Често хората на първия етаж са си поставили решетки и крадците се катерят по тях, с цел да стигнат втория ”, споделят служители на реда. Преди година апаш умря, откакто решетка се откърти (виж карето долу). Другият метод е по улуците, само че изисква изключително внимание,

Обикновено сходни кражби се вършат през нощта. Крадците с качества на алпинисти нападат постройката от задната ѝ част

“По това време е мрачно, а до множеството блокове има израснали шубраци и дървета и безусловно нищо не се вижда ”, показват тактиката на бандитите униформени. Често се набелязват жилища с отворени балкони или прозорци. Това изключително важи за летния сезон. Някои от крадците обаче си носят и уреди, с които да отворят дограмата. Обикновено се катерят до втория или третия етаж.

Рекордьорът е варненският рецидивист Алпер, който на 15 юни съумя да се покатери по балконите до 6-ия етаж на хотел в курорта “Св. св. Константин и Елена ”. Той съумя да задигне 70 лева, а поради записи от видеокамери бързо го хванаха.

Веднъж стигнали до заветния етаж, апашите имат няколко разновидността. Единият е отваряне на дограмата. Това става с отвертка, както и специфични принадлежности.

“Често се се оказва, че крадецът е срязал само мрежата, която защищава от комари.

Така притежателите не чуват нищо ”, изясняват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Веднъж влезнали в жилището, бандитите гледат да не се задържат дълго. “Търсят единствено злато и пари, които могат да сложат по джобовете си, и бързат да избягат ”, изясняват служители на реда. “Най-много да влязат до антрето и да отмъкнат чантата. Стремят се обаче да не обикалят по стаите, с цел да не разсънят хората ”, прецизират униформени.

Заради сложността съвсем не пробват да отмъкват техника.

Откраднатото злато пък към този момент не се носи в заложни къщи, защото там всичко се разказва и елементарно се стига до крадците. То минава през няколко души и се претопява, преди да бъде пласирано.

Все отново има и случаи, в които бандитите взимат и по-голяма плячка. Така да вземем за пример трима рецидивисти съумяха да смъкнат цяла каса във Велико Търново в края на м.г. Те се покатериха до 3-ия етаж на офис постройка. Задигнаха 35 хиляди лева, само че след дни бяха хванати.

Джакпот пък блъснал софийски апаш, който се качил до втория етаж на кооперация в края на зимата. Той съумял да измъкне от жилището цели 70 хиляди лева

Бандитът употребявал решетките на долния етаж, с цел да стигне до набелязаното жилище. Разбил дограмата и направил удара на живота си. Според служители на реда от бранш “Кражби ” в Столична дирекция на вътрешните работи той не е работил по предварителна информация.

Въпреки предстоящото завишение на кражби от апаши с уменията на алпинисти от Столична дирекция на вътрешните работи регистрират понижение на кражбите като цяло със 17%. Сред аргументите е, че топконтингентът почнал да прави удари в чужбина

“Най-добрите, които работят с предварителна информация, атакуваха най-вече фирмени офиси. Хората обаче се научиха и стопираха да държат пари в касите. Сега имаме няколко случая на кражби, при които в сейфовете се съхранявали единствено документи. Те не са потребни на крадците и по тази причина почнаха да се ориентират по работа в чужбина ”, изясняват криминалисти. Засега не са засекли и дейности на столичния контингент по морето, само че признават, че сезонът занапред стартира.

Заради летните отпуски се чака нарастване и на кражбите с отключване на входната врата. При тях крадците звънят в жилището и в случай че някой отвори, споделят, че са объркали вратата.

Затваряйте прозорците, сложете по-сигурна дограма.

За да се предпазите от крадци с умения на алпинисти, не оставяйте вратата или прозореца отворени. Често катерачите избират кого да оберат не по предварителна информация, а където им се вижда най-лесно, споделят служители на реда.

Друг трик е да сложите дограма със секюрити обков. Тя се предлага от всички производители и има от 8 до 16 точки на заключване. “Много е комплицирана за отваряне и апашът ще се откаже, тъй като лишава доста време ”, показват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Оттам споделят, че е добре и входната врата да е с най-малко два механизма на заключване. Това ще ги откаже, защото, до момента в който отворят, може да излезе комшия и да ги види.

Не обявявайте във фейсбук, че излизате във почивка е различен от препоръките на служителите на реда. Не качваите и фотоси от почивката си, преди да се върнете.

Сред най-сигурните отбрани, до момента в който сме отвън дома ни, пък, е апарат за включване на лампите. Той се настройва и в избран час осветлението светва. Машинката коства към 50 лева “Не е добра концепция да спестите тази сума и да оставите включени лампите, тъй като крадците наблюдават всичко и виждат, че свети и денем. Така ще се ориентират, че ви няма ”, изясняват служители на реда.

Един от най-ловките крадци алпинисти умря м.г., откакто металната решетка, по която се катереше, се откърти.

Димитър Данаилов Тодоров, по-известен като Шаката, опитал да обере блок в кв. “Оборище ” в София в края на септември 2018 година

Свидетели го видели и незабавно подали сигнал на тел. 112. Полицаите от 5-о районно управление (на МВР) тръгнали натам, само че при идването си намерили Тодоров да лежи на земята, а решетката, която се откъртила от прозорец на 4-ия етаж, към момента била в ръцете му.

Криминалистите повикали кола за спешна помощ, която пристигнала на 4-ата минута. 33-годишният мъж бил закаран в “Пирогов ”, където лекарите се пробвали да спасят живота му, само че Тодоров умрял след месец. През цялото време в болничното заведение бил в кома.

Шаката бе прочут с това, че се катери освен по решетки, само че употребява и металните пръти, на които хората връзват простора си.

Винаги работил самичък и атакувал през нощта. След гибелта му при обиски в дома му служители на реда откриха голям брой движимости, декларирани от софиянци като откраднати. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР