В тъмните и тинести дълбини на река Деруент в Тасмания

...
В тъмните и тинести дълбини на река Деруент в Тасмания
Коментари Харесай

Риба, която ходи на ръце, а не плува. След 9 часа е заснета

В тъмните и тинести дълбини на река Деруент в Тасмания може да се открие необикновен тип риба. Тя се разхожда, а не плува по коритото на реката.

Петнистата риба се движи благодарение на гръдни перки, наподобяващи на ръце.

Нейният кремав цвят и тъмнокафяви или оранжеви петна се сливат с пясъчното дъно. Това я прави сложна за забелязване и още по-трудна за снимане.

Видът е сериозно заплашен. В дивата природа има по-малко от 3000 негови представители.

Но френският фотограф Никола Реми е решен да снима неуловимата риба. През 2022 година той пътува от Сидни до най-студения щат на и се гмурка във водите на Деруент. Температурата е 11 градуса по Целзий.

Един час по-късно той
вижда първата ходеща риба,
само че със светкавицата на фотоапарата му тя изчезва, споделя CNN. Всичко, което е уловено на фотографията, е облак кал.

Реми осъзнава, че би трябвало да усъвършенства техниката си и прекарва три поредни дни и общо девет часа в реката.

В последна сметка, откакто ползва специфична плувна техника с плавниците си, която не разбунва тинята, и употребявайки друг тип осветително устройство, той получава своя кадър – непосредствен проект на
харизматичната риба с нейните „ ръце “.
Снимката печели първо място в състезанието Ocean Art 2022.

 
View this post on Instagram
 

Реми се надява, че фотосите му ще оказват помощ да се хвърли светлина върху този необичаен тип, който множеството хора не познават. Използвайки снимка в портретен жанр, той желае да сътвори прочувствена връзка с ходещата риба, която да подтиква хората да се ангажират с опазването на странното творение.

Продължават напъните за опазване на петнистата ходеща риба и нейните даже още по-критично застрашени родственици – алената ходеща риба и ходещата риба на Зибел.

Националният екип за възобновяване на ходещите рибите планира да съживи и трите типа, които се срещат във водите на Югоизточна Австралия. Смята се, че от алената ходеща риба са останали единствено 100 възрастни, до момента в който ходещата риба на Зибел не е забелязвана в дивата природа от 2007 година

Загубата на местообитания, замърсяването и градското развиване са съществени закани за съществуването на тези типове. Нещо повече, техният чудноват способ на вървене, а не на плуване,
затруднява умеенето им да употребяват водните течения
и да открият по-подходящи местообитания.

Усилията за възобновяване включват наблюдаване на популациите и на трите типа, възобновяване на естественото им местообитание, унищожаване на инвазивни типове или свръхизобилни морски таралежи и работа с аквариуми за основаване на стратегии за размножаване в плен.

В река Деруент екипът е основал изкуствено местообитание, с цел да насърчи хвърлянето на хайвера на петнистите ходещи риби, което към този момент е посочило обещаващи резултати при стабилизиране на популациите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР