В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори план

...
В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори план
Коментари Харесай

Етнолог: Уроците на традицията показват, че в такива ситуации хората се справят заедно

В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори проект след медиците – те са най-важни в тази ситуация, само че уроците на традицията, на историята може би би трябвало да се напомнят. В дни на тестване, човек „ изважда “ най-хубавото от себе си – взаимност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общественост. Индивидуалното оцеляване може би е допустимо, само че ние сме обществени същества и в случай че слушаме уроците на традицията, хората се оправят дружно.
Това изясни пред БНР доцент Петя Банкова – етнолог от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките.

Епидемии сме преживявали и по-рано по нашите територии, означи доц Банкова. В такива моменти хигиената е измежду най-важните фактори, които би трябвало да се съблюдават. Тя е преди всичко. Втората мярка е един комплициран за осъществяване бит – заорване, който се прави в изолираност, не се позволява влизане или излизане от селото. Обичай, разказан от Димитър Маринов в края на ХIX век.

„ Успоредно с рационалните ограничения, които се вземат, добре е да знаем, че имаме памет, имаме духа и силата да се оправяме с такива заболявания. “, сподели още специалистът.

Доц. Петя Банкова акцентира, че е настанало време за смяна. Нужно е повече разговор, диалог, шерване - това ще избави и нашата душeвност в рецесията, която претърпяваме. " Най-вече - човечността. ", акцентира тя.

Експертът описа за опита и практиката, които се ползват в днешния сложен миг във Англия.

„ Промяната е придвижване, смяната е напредък. Преодолявайки тестванията, човек се развива, продължава напред. “

Специалистът от Института за етнология и фолклористика напомни и някои от пролетните традиции и вярвания, свързани с българската традиция.

„ Всяка година пролетта се възприема като време на преход. В такива времена хората би трябвало да намерят повече опорни точки, в сравнение с са привикнали да имат в своя делник или празник.

За православните християни това е време на пости, на самоограничение освен на храна. За дамите пролетта и обвързвана и с почистването на дома. Тази традиция за българската къща е важи изключително в детайли, свързва се с прогонване на злите сили.

В тези активност са обхванати всички членове на фамилията. Подготвяме се за лятото... “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР