В така наречената борба срещу корупцията в България никой и

...
В така наречената борба срещу корупцията в България никой и
Коментари Харесай

Неслучайно `спасиха` Пламен Георгиев. Той държи нещо ценно.

В по този начин наречената битка против корупцията в България никой и нищо не се губи, единствено сменя мястото си. Пламен Георгиев да вземем за пример. От ръководител на най-страховития орган в страната - Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), той отново става прокурор в Специализираната прокуратура - звеното, което работи по каузи за корупция по високите етажи на властта.
 Висш съдебен съвет върна Пламен Георгиев в Спецпрокуратурата  Иван Гешев: Няма да допуснем демонизиране на магистрати  Добре пристигнали в България – страната на лоялните
Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден възвърне Георгиев на служба „ прокурор “ в Специализираната прокуратура, заяви БГНЕС. Решението по подадената от него молба бе предизвестено.

Спасена кариера. И още нещо

Така кариерата на Пламен Георгиев е избавена. Но освен - той е единственият от забърканите в “Апартаментгейт ” - аферата с купените на ниска цена първокласни парцели от лица във властта, който бива изчистен, съхранен и непокътнат на друга позиция. Вероятно, с цел да бъде рестартиран в други времена. Останалите - като Втория след Борисов - Цветан Цветанов, министърката на правораздаването Цецка Цачева, депутатът и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев, както и неколцина по-дребни риби - заместник-министри, нямаха този шанс.

Въпреки че инспекциите на същата тази Антикорупционна комисия, осъществени по времето, когато ръководителят ѝ Георгиев бе в насилствена 3-месечна отпуска, защото и той бе проверяван, избелиха и тях, и други. Националната организация по приходите (НАП) се е потрудила и е свършила същото за Георгиев, по този начин както години по-рано го направи за Цветанов.

Изобщо всеки някого оневинява в “кръговата стопанска система на корупцията ” (по определението на “Капитал ”), и всеки всекиму е длъжен. Но даже и в бяло, някои въпреки всичко си потеглят - от политиката и от постовете. Георгиев не е измежду тях. В последния си работен ден - 31 юли, Народното събрание гласоподава оставката му като началник на КПКОНПИ и унизително не му даде думата, дни по-късно го направи „ Нова телевизия “ в богатство изявление. В него Пламен Георгиев повтори казаното пред публицисти в Народното събрание, комбинирайки виктимизацията и героизацията си като защитни тези: разгласи, че е жертва на скрит план на олигарси и цел - тъй като под негово управление комисията внесла искове за над 3 милиарда лв., (за които не е ясно дали ще устоят в съда).

Но даже и след напускането му няма отговор за какво е скрил терасата от 186 кв. м. с барбекю и сауна върху нея от личните си имуществени заявления, а е вписана в нотариалния акт, допустимо ли е тризонет на доста добра локация в София да коства 300 000 лв. и не е ли заявил прекомерно занижени цени при имотни покупко-продажби.

Въпреки това Национална агенция за приходите го е изчистила

Вместо отговори, избелването тече с цялостна мощ. На 31 юли, когато Народното събрание освободи Георгиев, той съобщи пред публицисти, че инспекцията на Национална агенция за приходите е потвърдила всеки негов и на брачната половинка му приход. “Тази инспекция потвърди, че аз не съм направил нито едно престъпление ”, съобщи той. Повтори го и в неделното си изявление. Национална агенция за приходите го е изчистила. Защо тогава Национална агенция за приходите не го заяви?

На същия този 31 юли директорката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова съобщи, че на “г-н Пламен Георгиев се прави контролно произвеждане в Търговско дружество НАП-София ” и тя не е известена дали е завършило и какви са резултатите. “Ние имаме ангажимент след привършване на производството да уведомим прокуратурата ”, сподели тя. Но и прокуратурата не е съобщила за подобен акт. Прави го Пламен Георгиев и за жителите остава убеждението, че данъчните явно “прескачат ” шефката си - или просто Георгиев избърза да заяви за индулгенцията, за която сме уверени, че ще получи и без молебствия.

А можеше да стане основен прокурор...

Сега Пламен Георгиев се завръща в профилираната прокуратура, изпълнен с пагубен яд към “олигарсите ”. Има за какво - “Апартаментгейт ” го изключи като претендент за основен прокурор, за какъвто бе спряган по-рано. Сега ще чака за различен пост.

Макар да не е издържал състезанието за съдии и да не е запомнен с основни каузи като прокурор, Георгиев е спечелил друга полезност - доверието на премиера Бойко Борисов, който още в първия си кабинет, през 2013 година, го направи ръководител на Комисията за нелегално добито имущество. Има за какво - с помощта на Георгиев, прокурор в Софийска градска прокуратура през 2011 година, не се стигна до следствие на абсурда с подслушването на шефа на Агенция “Митници ” Ваньо Танов, през днешния ден мъртвец, и негови диалози с министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Това са тези изтекли в медиите записи, от които се помни прословутата имитация на премиера Борисов, казана във връзка с Михаил Михов (Мишо Бирата), и той мъртвец: “... поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го окачам ”. Тези записи, направени със специфични разследващи средства, са унищожени, защото прокурорът Георгиев... не показал интерес към тях.

Така че въпросът за Пламен Георгиев към този момент даже не е обвързван с терасата, с барбекюто и сауната. Въпросът е за какво човек, който управляваше Робокопа против корупцията, погазва правото пред очите ни. Изглежда, че за ръководещите това го прави изцяло приспособен за алената прокурорска роба.

Текстът на Емилия Милчева е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР