В свят, в който геополитическата мощ е все по-свързана с

...
В свят, в който геополитическата мощ е все по-свързана с
Коментари Харесай

САЩ срещу Китай: кой води в света на технологиите

В свят, в който геополитическата мощност е все по-свързана с софтуерното развиване, Съединени американски щати дълго време водеше пред противниците си. Американските компании създават най-бързите компютри, най-смъртоносните изтребители и най-способните роботи.

Но растящата стопанска система на Китай - към този момент втората най-голяма - и големите държавни вложения в технологии редуцират дистанцията както в никакъв случай до момента, написа The Wall Street Journal.Този напредък накара президентът Доналд Тръмп да се впусне в комерсиална и икономическа война с Пекин употребявайки мита, надзор на износа и опит за попречване на кражбата на търговски секрети.

Все още не е ясно по какъв начин пандемията ще промени съотношенията на силите, само че едно е ясно: болестта не съумя да охлади напрежението. Администрацията на Тръмп обмисля нови ограничавания, които ще попречат на развиването на Китай да създава водещи полупроводници, съгласно източници на изданието. Миналият месец ръководителят на Huawei предизвести, че Пекин може да вкара лични ограничавания против Съединени американски щати.

Най-видима е борбата при 5G. Вашингтон предприе редица ограничения, с цел да се опита да забави развиването и да попречи на бизнеса на Huawei, водач в технологията. Съединени американски щати считат, че компанията съставлява риск за киберсигурността, а от производителя изрично отхвърлят.

Битка се води и при други технологии, които - като 5G - няма да трансформират живота ни през днешния ден, само че ще са значими за това по какъв начин живеем, работим и водим войни скоро. Изкуственият разсъдък постоянно се сочи като основа на нова индустриална гражданска война.

The Wall Street Journal обобщава главните технологии и борбата сред двете първи стопански системи.

5G

Главният прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар обясни позицията на Съединени американски щати за 5G през февруари, като предложи Вашингтон и съдружниците да придобият дялове от съперниците на Huawei Nokia и Ericsson. И двете са основани в Европа.

Белият дом по-късно отхвърли концепцията, само че думите на Бар подчертаха по какъв начин нито една американска компания не може да се изправи против Huawei, най-големият производител на телеком съоръжение в света.След редица неприятни решения тогавашните американски колоси Lucent и Motorola бяха добити от финландската Nokia и шведската Ericsson. От своя страна, две европейски компании минаха през съкращения и интервал на загуби в опит да се конкурират в китайския колос, който съумя да завоюва пазарен дял, съвсем еднакъв на общия на европейските компании, с помощта на ниските цени.

Съединени американски щати има някои играчи в 5G. Cisco е най-големият производител на рутери и суичове. Qualcomm и InterDigital са водещите компании в региона на интелектуалната благосъстоятелност и печелят доходи от патенти в региона.

Но тези пазари са относително дребни, а Huawei играе и на двата. Над 60% от финансовите разноски на телекомите в Съединени американски щати за 5G ще бъдат изхарчени за съоръжение, като антени и други - пазар, на който Huawei е водач.Все отново е прекомерно рано да обявим Huawei за победител, защото Вашингтон има още принадлежности, с които да сътвори проблеми с китайската компания. В момента администрацията на Тръмп обмисля стягане на глобите.

Засега обаче надпреварата тук печели Китай.

Изкуствен разсъдък

Преди три години Пекин съобщи желанието си да бъде водач в изкуствения разсъдък до 2030 година, предвиждайки локалната промишленост да бъде оценена на към $150 милиарда

Публичните колоси на Китай, в това число Alibaba и Baidu, към този момент вложиха милиарди в развойна активност и сътвориха лаборатории в Китай и Силициевата котловина. Това ги направи колоси в региона, като те изпревариха съперниците в области като логаритми за е-търговия и лицево различаване. Огромното население на Китай, съществуващата към този момент инфраструктура за наблюдаване и неналичието на закони за дискретност на жителите генерират големи размери данни, които упражняват изкуствения разсъдък.

Но до момента в който Китай към този момент води в някои области, като лицево различаване, не е напред във всички тях. Когато става въпрос за общ изкуствен интелект - или AI с опция да мисли като човек, огромните щатски компани като Microsoft, Гугъл и други сигурно водят, споделя Пол Триоло, анализатор в Eurasia Group.

Американските софтуерни колоси имат голямо количество средства за вложения, които употребяват за ориентирани реклами, автоматизирано пречистване на фотоси и видео и други. Някои продават AI услуги на други компании, държавни управления и полиция.

Развойната активност в региона в Съединени американски щати е измежду най-хубавите в света, а същото се отнася и за фрагментите - композиция от водещи университети и дълбоки джобове, както и отвореност към концепция и хора от целия свят. Именно тук Съединени американски щати има доста предимство, най-малко в средносрочен проект.

Така към този момент Съединени американски щати води, само че не с доста

Квантови компютри

За разлика от днешните компютри, които употребяват единствено нула и единици, квантовите компютри разрешават на данните да съществуват допълнително от две положения. Новият пласт им разрешава да обработват повече информация по-бързо и евентуално да надвишават мощта на суперкомпютрите. Докато стигнем до този миг обаче, ще са нужни евентуално десетилетие, а може би и повече.

Но защото квантовите компютри евентуално ще са задоволително мощни, с цел да се оправят със сегашните способи на криптиране и ще могат да извършват комплицирани симулации, с които да откриват нови медикаменти, те притеглят големи вложения от частния капитал и от държавните управления.

Съединени американски щати е явен водач в основаването на квантови компютри. Миналата година Гугъл разгласи " квантово предимство " с машина, която е съумяла да направи пресмятане, което обичаен компютър до момента не е успявал. IBM, друга американска компания, също има квантов компютър (и оспори резултата на Google). Китайски учени също са основали такива, само че анализатори споделят, че те са с години обратно от Съединени американски щати.

Квантовата технология може да се употребява и за бърза и сигурна връзка - и тук Китай може би имат предимство. През 2016 година страната пусна спътник, който употребява фотонови лъчи в квантово положение - в резюме, това значи, че връзката няма по какъв начин да бъде прихваната.

Засега: Съединени американски щати води в квантовите компютри, само че Китай в квантовата връзка.

Полупроводници

Китай похарчи десетки милиарди през последните десетилетия, с цел да се опита да настигне съперниците в региона на полупроводниците, които подсигуряват по-бързи компютри и смарт телефони и по-умни оръжия. Статистика от Semiconductor Industry Association сочи, че износът на чипове от Съединени американски щати за Китай остават на непрекъснати равнища през последните години, а китайските компании не съумяват да завоюват пазарен дял даже на локалния пазар. Около 47,5% от чиповете, продадени в Китай, са американски.

Съседите на Китай съумяха да се развият с бърз ритъм, като южнокорейската Samsung се трансформира в преобладаващ снабдител, а TSMC от Тайван е най-големият производител по поръчка.

Водещият производител в Китай - Semiconductor Manufacturing International - не съумява да реализира производството на конкурентни чипове. Изчислява се, че Китай е на сред 5 и 7 години след Съединени американски щати и Тайван. Така, до момента в който страната успее да реализира днешните равнища, промишлеността към този момент ще е минала на идващ стадий от развиването си.

В кратковременен проект тактиката на Китай е да понижи зависимостта си от американски процесори, а в дълготраен - да налее милиарди и да се надява, че вложенията ще се отплатят.Така в тази област Съединени американски щати води.

Автономни коли

Бизнеси от Силициевата котловина, като Waymo и Cruise направиха бързи крачки напред в тази област и към този момент Съединени американски щати води ясно и тук. Предимството на страната в произвеждане на чипове също ѝ оказва помощ да се изстреля напред.

Доклад на McKinsey сочи, че китайските компании изостават с две-три години от американските си съперници.

В дълготраен проект обаче Китай евентуално ще излезе отпред. Страната към този момент е най-големият пазар в света, а регулаторната среда - като ограничавания за достъп до карти на база национална сигурност и условията задграничните компании да си партнират с локални предприятия - оказват помощ на китайските първенци в набирането на пазарен дял. Сред тези компании можем да разпознаваем Baidu, Didi и Pony.ai.

Огромното население на Китай ще даде на локалните компании преимуществото да имат достъп до повече данни, които да употребяват за възстановяване на самостоятелната технология. Помага и още, че китайците са по-склонни да поверят шофирането на компютър - 48% от американците считат, че технологията не е сигурна, против 35% от китайците.

Китай води и в 5G, което оказва помощ за провеждането на проби в действителни условия.

Все отново обаче Съединени американски щати води тук.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР