В своята реч в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон представи

...
В своята реч в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон представи
Коментари Харесай

Макрон даде заявка за лидерство

В своята тирада в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон показа смела визия за бъдещето на Европейския съюз. В същото време той даде ясна поръчка за европейско водачество.

Докато немската канцлерка Ангела Меркел обмисля формата на бъдещото си ръководство след не изключително безапелационната победа на християндемократите на изборите за Бундестаг, Макрон показа концепциите си за обновяване на Европа - откакто в продължение на години самодейностите в тази посока като че ли бяха отстъпени на Германия.

В двучасовата си тирада френският президент изложи подробен проект, предусещащ доста по-силно сближение на Европа, включващо основаването на общи европейски военни сили, общ бюджет за защита и продан на разследваща информация. Той повтори концепцията си страните, употребяващи единна валута, да се договорят за обединен бюджет и прикани за приемането на общоевропейски правила за енергетиката и битка с климатичните промени. Трябва да мислим по какъв начин да изградим по-силна Европа, вместо да си губим времето в "европейска словесна революция ", прикани Макрон.

Изглежда че тъкмо в този момент френският президент съзря комфортния миг, с цел да подтикне към реформирането на общността съгласно своите разбирания. Той беше декларирал, че ще изчака провеждането на немските парламентарни избори, с цел да показа проекта си, защото френско-германското съдействие е считано за основно за установяване на посоката, в която се движи Европейският съюз. И когато Меркел затъна в съдружни договаряния, пристигна времето за неговата изява.

В прессъобщение, изпратено от Елисейския замък до публицистите малко преди речта на Макрон, бе посочено, че "Франция носи отговорността да даде предложенията си и да показа визията си тъкмо в този интервал, а не след това - тъй като тогава ще е прекомерно късно ".

Реакцията на френските политици не закъсня. Флориан Филипо, който бе водеща фигура в Националния фронт на Марин Льо Пен, само че скъса с нея и сътвори лична антиевропейска партия, наречена "Патриотите ", разяснява във Facebook, че представянето на Макрон било "реч на човек, който няма повече упоритости за Франция " и който желае да бъде "президент на Европейската република ".

Макар че в устата на националист като Филипо тези думи звучат като укор, те в действителност отразяват концепциите на френския държавен глава. Той даже си разреши да приказва от името на целия съюз, като показа, че не си показва Велкобритания да не откри своето място в предлагания от него "опростен и реформиран Европейски съюз ".

Макрон сложи и период за осъществяване на проекта си - 2024 година. Тогава ще се проведат Олимпийските игри в Париж и френският президент изрази вяра, че спечелилите медали европейци ще изслушват националните си химни паралелно с "Одата на насладата ". Тази концепция не би трябвало да звучи изненадващо от устата на индивида, който откри честването на успеха си в президентските избори на 7 май с европейския химн вместо с "Марсилезата ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР