В своя статия по темата швейцарският Нойе Цюрхер Цайтунг (НЦЦ)

...
В своя статия по темата швейцарският Нойе Цюрхер Цайтунг (НЦЦ)
Коментари Харесай

България изобщо не може да се сравнява с Турция за новия завод на Фолксваген

 В своя публикация по тематиката швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) обобщава главните обстоятелства: " Фолксваген се готвеше да влага до 1,5 милиарда евро в новия си цех в Турция и да открие към 6 500 нови работни места. За Турция, чиято стопанска система не е в цветущо положение, това щеше да бъде най-крупната инвестиция през последните години. Но заради турската военна атака в Сирия, през октомври Фолксваген замрази проектите си ", напомня швейцарският вестник и прибавя:

" Най-вече Съветът на служащите и чиновниците (на Фолксваген - бел. ред.) се опълчва против инвестицията в Турция. Неговият ръководител Бернд Остерло сподели през октомври, че е изключено Съветът да поддържа построяването на новия цех, до момента в който Турция продължава опитите да реализира политическите си цели посредством война и принуждение. Като имаме поради историята на Фолксваген в годините на Третия райх, концернът носи особена отговорност, сподели Остерло ".

" Нойе Цюрхер Цайтунг " напомня, че спрямо България, която до последно беше в конкуренцията за завода на Фолксваген, Турция има редица предимства. Например обещанието на турското държавно управление, че ще поддържа финансово построяването на завода, както и към този момент наличните мощности за произвеждане на авточасти и съставни елементи.

Според представителите на турския авто отрасъл, Фолксваген няма друга опция, написа по-нататък " Нойе Цюрхер Цайтунг " и дава думата на двама турски лобисти.  " България въобще не може да се съпоставя с Турция ", споделя Алпер Канджа, началник на Асоциацията на автодоставчиците " Тайсад ". Според него, в България съвсем няма фрагменти, тъй като младежите са напуснали страната. Нямало и снабдители на части и съставни елементи, а пазарът за нови коли бил доста по-малък. " В Турция Фолксваген продава годишно 30 000 до 40 000 автомобила единствено от модела " Пасат ", а в България това е броя на всички продадени нови коли годишно ", изяснява Канджа пред швейцарския вестник, представен от " Дойче Веле ".

В очакване на решението

В публикацията е представен и Баран Челик, ръководител на Съюза за износ на коли. И той предизвестява, че в България не могат да се намерят задоволително снабдители и квалифицирани фрагменти. Турция имала огромни преимущества със своето 82-милионно население и с добре развитата си инфраструктура. В момента Челик упорства пред държавното управление в Анкара да се застъпи пред концерна във Волсфбург за построяването на завода край Измир. Челик се надява, че на съвещанието на Надзорния съвет в края на февруари Фолксваген все отново ще вземе решение в интерес на Турция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР