В своя позиция Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите"

...
В своя позиция Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите"
Коментари Харесай

Промените в Изборния кодекс ще бетонират контролирания вот, твърдят от ДБГ

В своя позиция Изпълнителният съвет на "Движение България на жителите " предизвестява, че плануваните промени в Изборния кодекс ще бетонират управлението на гласове на избори. Намерението за унищожаване на машинното гласоподаване от кодекса и замяната му с машинно преброяване е нездравословно.

Технологията на машините за гласоподаване лимитира управлението на вота посредством снимане на бюлетината в тъмната стаичка или гласоподаване вид „ индийска нишка “. Невъзможно става и потреблението на „ симпатично мастило “ или скрито нанасяне на отбелязвания върху бюлетината. При машинното преброяване това не е по този начин, тъй като хартиената бюлетина и всички измами, свързани с нея, остават, написа в мнението на партията.

Броенето и оповестяването на изборните резултати става несравнимо по-бързо и тъкмо при машинното гласоподаване, се споделя още в позицията. Има огромна заплаха машинното преброяване да става по-бавно даже и от ръчното преброяване, с което ще се затрудни в допълнение изборният развой.

От партията показват, че единственият смисъл да се отваря Изборният кодекс е, с цел да се поведе битка с следения и купения избор и да се изчистят изборните описи от мъртви души. Парламентът би трябвало да подсигурява навсякъде машинно гласоподаване, електронно гласоподаване, действителна дейна регистрация и да затвори работата по Изборния кодекс. В противоположен случай и този път ще станем очевидци на следващото съсипване на изборното законодателство.

От ДБГ означават, че цената на една машина за преброяване, в това число и специфичните бюлетини, нужни за нейната работа, е сходна с цената на една машина за гласоподаване. "Защо държавното управление желае да си купи скенер, като за същото може да има цялостен компютър? ", написа още в позицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР