В своя декларация федерация Обществено здраве БСП София изразява своята

...
В своя декларация федерация Обществено здраве БСП София изразява своята
Коментари Харесай

БСП-София подкрепя стачкуващите медицински сестри, акушерки, фелдшери

В своя декларация федерация ”Обществено здраве ” Българска социалистическа партия София показва своята поддръжка към справедливия митинг на стачкуващите медицински сестри, акушерки, фелдшери. Здравето на народа ни е от сериозно значение за нашата национална стопанска система, национална сигурност и национална еднаквост, се споделя в нея.
Вижте цялата декларация:

" ДЕКЛАРАЦИЯ

на

ФЕДЕРАЦИЯ „ ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ “ Българска социалистическа партия – СОФИЯ

КОМИСИЯ Пожарна охрана ЗДРАВНА ПОЛИТИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРИ Централно управление НА БЪЛГАРСКИЯ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

В поддръжка на стачкуващите медицински сестри, акушерки, фелдшери

и обявилия гладна стачка акушер-гинеколог от гр.Казанлък доктор Захари Стойчев

Здравето на народа ни е от сериозно значение за нашата национална стопанска система, национална сигурност и национална еднаквост.

В съпоставяне с други европейски страни българската здравна система реализира незадоволителни крайни резултати в редица значими аспекти на публичното здраве: високо равнище на заболеваемост и смъртност, неправоспособност и разпространяване на рискови за здравето фактори от околната и работната среда.

Според Европейския здравен потребителски показател българското опазване на здравето става все по-опасно за пациента. По развиване на здравната система България е на 33-то място от 34 страни.

Затова нашето опазване на здравето съгласно интернационалната стратегия за обществени проучвания се употребява с доверието единствено на 4,8 % от популацията, а 75 % са на мнение, че здравната система не работи.

Специфичният темперамент на рецесията в българската здравна система се обуславя от въздействието на неповторими за страната ни отрицателни фактори, причиняващи обилни последици за здравето на нацията. В основата на тези въздействия е икономическата рецесия, като по едно и също време с това страната ни се изправя пред извънредно сложни демографски промени - стареене, емиграция. Понастоящем в

Европа няма нито една страна с подобен безотговорен демографски срив, какъвто се следи в България.

Налице са дълбоки обществени промени - промени в обществените правила и възходящо неравноправие, нездравословно държание, както и екологични промени - замърсяване на околната среда, естествени бедствия и други Криза има и в метода на живот, в опазването на околната среда, в публичните упования за повишение качеството на здравните услуги.

Налице е структурна и функционална рецесия на българската здравна система - нереформирани и неефективни структури и функционалности на системата. Лечебната система е пренатоварена, а ресурсите за профилактика на бременните, майките и децата, на работещите при висок риск, на хората с увреждания, както и за ранна диагностика на заболяванията са нищожни.

Оттук и рецесията в публичното доверие.

В същото време здравният бюджет продължава да съставлява 4 % от Брутният вътрешен продукт. И въпреки постоянно да се твърди, че „ хората са най-важното ни богатство” за мнозина здравни експерти действителността в българската здравна система е тъкмо противоположната: те не усещат, че са третирани като най-важното благосъстояние, а знанията и уменията им се правят оценка по подобаващ метод. Поради тази причина от ден на ден лекари и медицински сестри емигрират и търсят морално и финансово самопризнание на Запад.

От началото на промяната в опазването на здравето повече от 15 000 медицински сестри, акушерки и други експерти по здравни грижи са напуснали страната, а за естественото действие на здравната система са нужни още близо 35 хиляди експерти. В същото време 80% от приключилите студенти в направление

”Здравни грижи” декларират, че няма да упражняват специалността си в страната заради мизерното възнаграждение, неподходящите условия на труд и прояви на пренебрежение и принуждение при осъществяване на служебния им дълг.

Затова гладуващият доктор Захари Стойчев, медицинските сестри, акушерките, фелдшери обявиха на всеослушание: ”Повече по този начин не може”. Не може експертите в опазването на здравето да бъдат сложени пред алтернативата или да работят на 2-3 места, с цел да оцеляват или да емигрират. В лечебните заведения и поликлиниките от ден на ден доминират пенсионерите лекари и медицински сестри и то на по 60, 70 и даже 80 години.

Затова ние заставаме твърдо зад настояванията на медицинските сестри за:

- увеличение на стартовите им заплати в размер на две минимални работни заплати;

- диференцирано възнаграждение на труда, съгласно добитите квалификации;

- приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и други, съгласно броя на пациентите в кабинетите на общопрактикуващите лекари, в женските и детските съвещания, детските ясли, домовете за обществени грижи и други

- належащо е обезпечаване на условия за присъединяване в наложителни форми на продължаващо образование с обезпечени отпуск и финанси.

Ние издигаме своя глас в поддръжка на стачкуващите и призоваваме ръководещите да не слагат медицинските експерти пред алтернативата:да работят в България или да емигрират.

Ако не се вземат незабавни ограничения, рискът от срив в здравната система нараства с всеки минал ден. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР