В свой доклад Европейската комисия посочва, че 520 000 души

...
В свой доклад Европейската комисия посочва, че 520 000 души
Коментари Харесай

Борят мръсния въздух със забрани за въглищата и дървата

В собствен отчет Европейската комисия показва, че 520 000 души годишно умират прибързано в резултат на нечистия въздух. Искаме доста ясно да подчертаем значимостта на този проблем. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията "Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух ".

Трябва да намерим аргументите, които водят до замърсяването на въздуха и да намерим тези ограничения, които да решат казуса. Основната цел е да подобрим средата на жителите в България и в Европа, добави Димов, представен от novini.bg.

Основен проблем са фините прахови частици. В 25 града у нас се замерват равнища, които са над допустимите по българското и по европейското законодателство. Причините за това са битовото отопление, колите, промишлеността и енергетиката, означи Димов.

По думите му през последните години данните демонстрират понижаване и при броя на средноденонощните и при броя на средногодишните концентрации. Причините за това са понижаване на промишлеността, възстановяване на организацията на превоз, енергийната успеваемост, поддържането на пътната мрежа, естественото възобновяване на автомобилния парк, закупуването на по-нови уреди за битово отопление, съобщи екоминистърът.

Може би прекомерно закъсня националната стратегия за качеството на въздуха. Все отново би трябвало да отбележим, че би трябвало да се вкарат ясни условия към наличието на пепел и сяра във въглищата, би трябвало да се откри метод влажността на дървата да бъде по-ниска. Освен че замърсява по-малко въздуха, сухото дърво и гори по-добре. Брикетите би трябвало да се продават пакетирани. Трябва да има доста явен режим на наказания на нарушителите. Трябва да се работи за замяна на уредите за битово отопление. Трябва да се обърне внимание и на екокритериите за уредите за отопление.

По отношение на превоза би трябвало да може КАТ да отхвърля регистрация коли без катализатори, би трябвало да бъде засилен контролът по пътищата за колите, бълващи облаци пушек, контролът на техническите прегледи, контролът над горивата. В сферата на отпадъците би трябвало да се откри механизъм, по който да не могат да се изкупуват катализаторите. Трябва да се насърчи потреблението на електрически автомобили. Трябва да достигнем това качество на живот, което да подсигурява здравето на всички български жители, сподели още Нено Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов акцентира, че би трябвало да бъдат взети незабавни превантивни ограничения за да се избегне наказателната процедура на Европейската комисия за качеството на въздуха у нас.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева означи, че едвам 5% от българите считат, че качеството на въздуха се е подобрило през последните години. Хората желаят от нас действителни решения, ограничения които да доведат до възстановяване на качеството на въздуха, добави Василева.

Въздухът на всички места в света има цена и на доста места цената е много висока, съобщи министърът на превоза Ивайло Московски. Мерките, които са свързани с възстановяване качеството на въздуха, костват нещо. Това е главният спор, който би трябвало да проведем в нашето общество – каква цена сме подготвени да платим за възстановяване на качеството на въздуха. Моите наблюдения обаче сочат, че никой не е подготвен да заплати никаква цена. Примерите демонстрират, че едно средностатистическо семейство избира да си закупи два-три автомобила вместо единствено един с положителни механически индикатори, тъй че да не замърсява въздуха, означи Московски.

В последните 10 години може да се каже, че във връзка с градския превоз в София изпълняваме една доста сериозна стратегия. Въпреки построяването на метрото и стимулирането на електротранспорта обаче, автомобилният трафик в столицата не понижа. Трябва да бъдат създадени механизми, които да предизвикват потреблението на градския превоз и закупуването на електрически автомобили. Трябва да бъдат въведени и рестриктивни ограничения за коли без катализатори. Това ще стане с промени в Закона за придвижване по пътищата, който ще бъде разграничен на три елементи. Вярвам, че тези спомагателни ограничения ще оказват помощ на процеса за възстановяване на качеството на въздуха, съобщи още транспортният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР