В свой анализ отпреди дни анализаторите от Institute for Energy

...
В свой анализ отпреди дни анализаторите от Institute for Energy
Коментари Харесай

IEEFA: Кога възобновяемите енергийни източници ще доминират на пазарите на енергия в ЕС?


В собствен разбор отпреди дни анализаторите от Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) вършат обзор на прогнозите за развиване на силата от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в интернационален мащаб. Няма по какъв начин в този аспект да не се посочат и направените наскоро прегледи на IEEFA, свързани със известията на финансовите институции за все по-рестриктивните ограничения, свързани с рестриктивните мерки на въглищния бранш.

В отчет, оповестен от IEEFA Tim Buckley Director of Energy Finance Studies, Australasia от 27 февруари да вземем за пример се споделя, че над 100 световни финансови институции са оповестили отдръпването си от бранша на въглищата, в това число 40% от 40-те най-големи международни банки и 20-те огромни застрахователи. Съобщава се също по този начин, че единствено през първите девет седмици има пет нови известия за отвод на банки и застрахователи от бизнеса с въглища. Докладът е извънредно забавен, като в него се преглежда пренасочването на финансите от въглищния бранш към зелената сила. Включително става въпрос за пренасочване на световни финанси от международните финансови фондове, сумата от които е за 41 трилиона $ за разрастващите се пазари, съгласно Buckley.

Анализаторите от IEEFA означават обаче и някои от несъответствията, защото съгласно тях, част от посочените финансови институции са съществено ангажирани със бранша на въглищата, в това число и производството на електрическа енергия от въглища.

Този отчет е извънредно значим от позиция на новия анонс, който вършат анализаторите от IEEFA, обвързван прогнозите за развиване на ВЕИ-сектора.

Пазарните анализатори предвиждат непрестанен напредък на силата от възобновими източници в Европейския съюз през идващите две десетилетия, само че с цел да се трансформира в действителност, тази наклонност, тя ще има потребност от поддръжка от ясни, устойчиви политики, частно финансиране и решения за интеграция на мрежата. Това е от изключително значение за по-големите стопански системи като Англия, Франция и Германия, в случай че желаят да се наредят до водещи страни, като да вземем за пример Дания.

Няма подозрение, че възобновимите енергийни източници са бъдещето при производството на електрическа енергия в Европа, а и в света, споделя Gerard Wynn, финансов анализатор от IEEFA. Това ще се дължи от една страна на все по-силните трендове, в това число понижаване на разноските, декарбонизацията, дигитализацията и електрификация на топлинната сила и превоза. Скоростта на прехода обаче към момента остава много противоречива, излиза наяве от прегледа. На тази база се прави съпоставяне на прогнозите на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) и Международната организация по енергетика (IEA).

В анализите си от предходната година Bloomberg New Energy Finance (BNEF) и Международната организация по енергетика (IEA) предвидиха бърз напредък на вятърната и слънчевата сила.

МАЕ заяви прогнозата си в World Energy Outlook (WEO), в който прави обзор на трендовете в международния енергиен бранш. Документът се характеризира с главният си сюжет във връзка с новите политики. МАЕ създава и сюжет за стабилно развиване, основан на изискванията, нужни за ограничение на световното стопляне в сходство с Парижкото съглашение за изменението на климата – под 2 градуса по Целзий.

И двата сюжета на МЕА проектират бърз напредък на вятърната и слънчевата сила в Европейски Съюз, трансформирайки се в главен източник на електрическа енергия към 2023 година и достигайки 40-44% пазарен дял до 2040 година (виж фигури 1 и 2).

BNEF базира вероятността си за нова енергетика върху трендовете за развиване на световните технологии и планува още по-голям и по-бърз преход към вятърна и слънчева сила. Според прогнозата се планува ВЕИ да станат водещ източник на сила в Европа към 2021 година, достигайки пазарен дял от 66% до 2040 година (вж. Фигура 3).

Такива прогнози постоянно не съумяват да отговорят на предварителните упования, излиза наяве от бележките на IEEFA, в частност за слънчевата сила. МАЕ има опит в това. В своя World Energy Outlook (WEO) за 2018 година да вземем за пример увеличи международната си прогноза за вятърната и слънчева сила по своя базов сюжет до 21% пазарен дял през 2040 година от 19% в предходната оценка и 32% за Европа, по отношение на 27%.

Тези повтарящи се неточности се дължат на бързото понижаване на разноските за слънчевата сила, означават от IEEFA. В същото време в те слагат въпроса за това, че откакто все по-често се регистрира отдръпване на финансовата поддръжка от страна на политиците, в това число и в Европа, по-справедливият въпрос в този момент е дали този огромен напредък ще продължи или прогнозите на анализаторите ще бъдат прекомерно оптимистични?

Ключовите въпроси включват:

Как ще се финансира бъдещият напредък напразно и слънчевата сила? Много европейски страни преди този момент осигуряваха премиални парични потоци за планове за възобновима сила посредством преференциални цени и схеми за зелени документи. Тези ограничения в последно време започнаха да притеглят пенсионни фондове, които се интересуват от дълготрайни, постоянни доходи, които подхождат на техните отговорности. Новите схеми за финансиране ще би трябвало да предложат сходна непоклатимост на приходите, с цел да продължат да притеглят капитал с ниски разноски, само че такива схеми към момента са в развой на създаване. Нова опция е закупуването на електрическата енергия от възобновими източници от корпорации по дълготрайни контракти. Понастоящем, обаче, в Европа това е доста лимитирано спрямо историческия пазар, подсилен от преференциалните цени. Друга опция е договорът за нулева дотация, с поддръжка на държавното управление, която обезпечава постоянни доходи, само че без награда за пазарите на сила. Въпреки че последните могат да предложат постоянни парични потоци, от които се нуждаят частните вложители, първо ще има един начален интервал, който ще би трябвало да убеди пенсионните фондове, че „ положителните остарели времена “ на дотациите няма да се върнат.

Как ще бъдат интегрирани в мрежата променливите източници на електрическа енергия като вятъра и слънчевата сила? Няколко европейски страни към този момент имат реализиран дял на вятърния и слънчевия пазар над плануваната от БНЕФ и МАЕ електрическа енергия за континента като цяло до 2040 година - при 50% и даже над това равнище. В тези страни, като да вземем за пример Дания обаче са основани удобни условия за мрежата. Дания да вземем за пример, има щастието да може да търгува с доста огромни съседи (Германия, Скандинавските страни), като буферира променливостта на вятърната сила.

Постигането на възобновими енергийни източници в целия континент ще изисква методически метод за повишение на гъвкавостта на мрежата, за буфер във връзка с променливостта на вятърната и слънчевата сила. Трябва да са развият пазари, които подкрепят вложенията в търсенето и съхранението на електрическа енергия, както и вътрешният и трансграничен транспорт. Графиките на трендовете (за развиването на ВЕИ) в енергийния микс могат да бъдат образно вълнуващи, само че те не улавят тези жизненоважни проблеми, които съществуват зад кулисите, означават още от IEEFA.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР