В свои позиции часове след оповестяването на новия Доклад на

...
В свои позиции часове след оповестяването на новия Доклад на
Коментари Харесай

Кой как чете доклада на ЕК: Йорданова срещу Гешев

В свои позиции часове след оповестението на новия Доклад на Европейска комисия за върховенството на правото и правосъдната минстърка в оставка Надежда Йорданова, и " управлението на прокуратурата " показват задоволство. И по традиция - и едните, и другите са съгласни с констатациите.

Йорданова подчертава, че:

Европейска комисия категорично отбелязва поетите в подтекста на българския План за възобновяване и резистентност задължения от българското държавно управление за промени в областта на правораздаването и противодействието на корупцията.

Както и в последните седмици, тя дава обещание напълно скоро внасяне на законов механизъм за отчетност и търсене на отговорност от основния прокурор:

» основаването на този механизъм е обект на законопроект, който до дни ще бъде показан от Министерството на правораздаването.

Йорданова напомня и друга своя интензивност от последните месеци:

» акцент в Доклада е и настояването на министъра на правораздаването за премахване от служба на основния прокурор.

Нейният прочит е позитивен по въпроса със закриването на спецпрокуратурата и съдилищата:

» отчетът регистрира законодателната промяна за закриване на профилираното правораздаване, като се регистрират в позитивен аспект плануваните механизми за преназначаване на съответните магистрати.

На финала на поста си тя показва проблемите с вероятно невъзможния нов избор на парламентарна квота за Висш съдебен съвет и проблемите с Инспектората:

» отчетът показва възходящите опасения по отношение на действието на Висшия правосъден съвет. Комисията акцентира, че нуждата от взимане на ограничения по отношение на неговия състав става все по-важна. В отчета са установени и проблемите, свързани с политическото въздействие върху Инспектората към Висшия правосъден съвет и неговото действие в условия на изминал мандат.



От своя страна в своя позиция " Ръководството на Прокуратурата на Република България " (без автограф, б.р.) веднъж натъртва, че:

» през последната година отсъства градивният метод у представителите на другите управляващи.

И макар че обичат да споделят, че нямат законодателна самодейност, оттова декларират:

» в границите на миналите 2 години Прокуратура на Република България на два пъти е представяла на законодателната власт съответни експертни оферти за изменение на наказателно-правната уредба.

Набляга се на една от най-болните за Гешев, управлението на Прокуратура на Република България и за някои партии (а и много медии) тематика:

» Прокуратурата показва своето задоволство от уговорката на Комисията да следи за последствията от признатите... промени... с които бяха закрити профилираните правосъдни органи.

... Припомняме, че управлението на прокуратурата и представители на Специализирана и Апелативна профилирана прокуратура неведнъж към този момент споделиха своите професионални терзания по отношение на вероятните отрицателни последствия пред продължаването на делата за корупция.

И макар че " отсъствал градивният метод " у другите две управляващи, от Прокуратура на Република България декларират ясно кой ще е отговорен занапред нататък:

» Следва да се има поради, че отговорността за провокациите, които се чака да настъпят след влизането в действие на промените и допълненията в Закон за съдебната власт на 28 юли 2022 година, ще е на създателите им.

Набляга се и на обичания спор - евро- или наша концепция е било да се впише потребността от по-голяма отчетност на основния прокурор измежду ограниченията по Плана за възобновяване. За следващ път изпълнителната власт е упрекната в неистина:

» Докладът на Европейска комисия за върховенството на правото за България за 2022 година изцяло удостоверява, изразеното още на 20 декември 2021 година от управлението на Прокуратура на Република България мнение, че включването на въпроси и тематики от вътрешно-политически темперамент, отнасящи се до правосъдната власт в Плана за възобновяване и резистентност за България, е осъществено не по искане на представители на Комисията, а по експлицитното гледище на представители на изпълнителната власт на Република България.

След това от управлението благодарят за положените старания на прокурорите, следователите и правосъдните чиновници.



Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР