В Своге е започнало изваждането и транспортирането в екарисаж на

...
В Своге е започнало изваждането и транспортирането в екарисаж на
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба ще бъдат изгорени след пресъхването на р. Искрецка

В Своге е почнало изваждането и превозването в екарисаж на над 20 тона мъртва риба от рибарниците по пресъхналата река Искрецка, заяви зам.-кметът на Своге Илия Богданов пред.

" Върви работа по изваждане на рибата от коритата на рибарниците и натоварване на профилирани транспортни средства. Рибата ще отиде в Ихтиман, където има профилирано дружество към организацията по храните, което правят изгаряне на тези боклуци. Тази заран притежателите и шефовете на двата рибни обекта документално заявиха, че не могат да изпълнят предписанието, което във вчерашния ден БАБХ им връчи за изчистване и изтегляне на рибата в 72-часов период. И БАБХ разпорежда по необходимост на община Своге да извърши тези действия, " изясни Богданов. Работата ще продължи и през нощта.

Междувременно водата на Своге и близките села бе възобновена, само че към момента е годна единствено за битови потребности. На 22 и 23 август ще бъдат взети две поредни проби от РЗИ и при постигане на нужните индикатори за питейни потребности, ВиК ЕООД-София ще уведоми популацията, оповестяват от сдружението. Дотогава оттова приканват всички поданици на гр. Своге, с. Искрец, с. Свидня и с. Церово да употребяват водата единствено за битови потребности.

Река Искрецка пресъхна мистериозно преди няколко дни, а два дни по-късно още веднъж се появи. Официално пояснение на случилото се няма. Според рибарски клуб " Балканка ", които при сходни рецесии постоянно се включват с експертни мнения, повода за пресъхването на реката е у НЕК и каскадата Петрохан. " Ако някой се интересува в действителност за какво пресъхна Искрецка и кой е отговорен, отговорът е доста елементарен: Когато в една карстова система спреш притока на вода от горната страна и понорите станат сухи като барут, изворите долу пресъхват и няма от кое място да пристигна вода ", написаха от " Балканка " през вчерашния ден.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР