В свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите се

...
В свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите се
Коментари Харесай

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

В свободния бранш в културата и изкуствата за най-нуждаещите се ще се приложи мярка - ще се обезпечи по една минимална работна заплата. Тя ще важи за времето на изключителното състояние и един месец след него .

Това разгласи министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Мярката визира артисти, художници, музиканти, литератори .
 Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния бранш
Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния бранш

Това съобщи културният министър Боил Банов

Това не е обществена помощ, а грижа и поддръжка , само че ние по-късно чакаме поддръжка за нашия дух , посочи културният министър и уточни, че се създават механизми за след изключителното състояние, с цел да се даде опция за доста планове. Мислим и отсега нататък, само че доста нападателно и съществено отсега нататък , увери още Боил Банов.
 Осигурени са средствата за заплатите на артистите
Осигурени са средствата за заплатите на артистите

Министерски съвет гласоподава спомагателни разноски за държавните културни институти

Социалният министър Деница Сачева чака към 1 200 души да бъдат подкрепени с мярката за свободните актьори . Това не е обществена помощ, а поддръжка за хората, които не могат да работят сега, увери и самата тя.

Около 2 700 000 лв. ще коства поддръжката . Продължава и стратегия " Мелпомена ".

Банов напомни решението на Министерския съвет във връзка с заетите в държавните културни институти за застраховане в границите на 6 месеца. " Така че те да бъдат спокойни за своята работа ", оцени Банов и добави, че артистите могат да приготвят нови артикули, с които да не престават напред след рецесията.

Много мощна е мярка с безлихвените заеми , уточни още Банов, заявявайки че очевидно това не се осъзнава задоволително добре. Това са пари, които наранени от рецесията могат да вземат в този момент, по 1500 лева на месец и да връщат без рента във времето до 10 години .

Припомняме, след гласуваното на 13 март изключително състояние в страната за ограничение на разпространяването на ковид концертните зали, театрите и галериите останаха празни. Много от културните институти у нас и по света предложиха краткотраен онлайн достъп до своите културни артикули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР