В Свищов започват Алековите празници, посветени на 160 години от

...
В Свищов започват Алековите празници, посветени на 160 години от
Коментари Харесай

В Свищов започват Алековите празници

В Свищов стартират Алековите празници, отдадени на 160 години от рождението на Щастливеца, оповестиха от пресцентъра на общината. Програмата стартира при започване на януари от къщата музей “Алеко Константинов “.

Първата демонстрация е открит урок на тематика " Алеко и туризма “ с възпитаници от начален курс на свищовските учебни заведения на 9 януари. В дните до 13 януари събитията в Свищов ще са отдадени на годишнината, сподели за Българска телеграфна агенция Росен Маринов, шеф на Дирекция " Култура “ в крайдунавската община.

На 11 януари ще се състои среща с проф.  Пламен Антов и новата му книга " До Чикаго и обратно “ – оттатък пътеписа – Към генеалогията на Бай Ганю “. На 12 януари ще бъдат регистрирани резултатите и ще бъде извършено награждаване на спечелилите от Националните училищен състезания " Алеко “ – за рисунка и за есе.

Ще бъде открита галерия, а от 18:00 часа на същия ден в салона на Първо българско читалище ще бъде показан спектакълът " Стъпка по стъпка “ – режисура на Театъра на Българската войска, с присъединяване на актрисата от Свищов Гергана Плетньова и Анастасия Ингилизова, Евелин Костова, Даниел Върбанов, Денислав Маринчев, Стефан Роглев. Спектакълът е благотворителен, а средствата са за преиздаване на фототипното издание на " Бай Ганьо “.

На 13 януари от къщата музей " Алеко Константинов “ ще тръгне факелно шествие до паметника на Щастливеца в градската градина, където ще се състои общоградско поклонение. В деня на рождението на Алеко Константинов е очакван церемониален концерт, връчване на премията на лауреата в Международния конкурс за пай комичен роман „ Алеко “, както и концерт на солисти от Държавната опера в Русе.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР