В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха

...
В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха
Коментари Харесай

Онколози искат насърчаване на генетичните тестове и персонализираната терапия

В Световния ден за битка с рака русенските онколози разясниха преимуществата на генетичните проби и персонализираната терапия.

Русе

Докато в други европейски страни те навлизат все по-широко и се заплащат напълно или отчасти от страната, у нас разноските се покриват само от пациента. А един подобен генетичен тест дава доста по-добри шансове за диагностика и лекуване на рак.

Той е и опция за ранно разкриване на хората с висок риск от насърчаване на злокачествени болести. Само 10% от хората схващат в ранен етап, че имат рак. Според русенските експерти, с използването на генетичните проби ще се спестят доста пари на страната - генетичен тест на рак на гърдата коства към 1000 лв., а клиничната пътека за интервенцията, без по-нататъшното лекуване - 1300 лв..
доктор Катерина Генова - шеф поделение Медицинска онкология в Комплексен онкологичен център - Русе: Молекулярно-генетични проби разрешават по-прецизна диагностика на болестта, дават опция за избор на оптималните лекарства, тяхното по-точно дозиране, надлежно по-ефективно и безвредно лекуване и по подобен метод се заобикаля процесът проба-грешка. Същевременно обаче НЗОК не покрива цената на генетичните проби. Плащаме скъпоструващи лекарства без да покриваме проучванията, нужни с цел да изберем пациентите, показани за тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР