В световния ден за борба с проказата стана ясно, че

...
В световния ден за борба с проказата стана ясно, че
Коментари Харесай

Проказа вилнее в Испания

В международния ден за битка с проказата стана ясно, че случаите на проказа в Испания са се нараснали два пъти за последната година. Данните са от Държавния указател на Здравния институт " Карлос III ".

През 2022 година в страната са регистрирани 10 нови случая, до момента в който през миналата са би едвам 4. Балеарските острови и Астурия са самостоятелните райони са с по двама инфектирани, следвани от Андалусия, Кантабрия, Валенсия, Мурсия, Галисия и Ла Риоха с по един. Независимо че това не е всеобща болест, тя към момента визира избрани групи от популацията. Въпреки че не е доста заразна, проказата е евентуално да бъде прихваната при взаимно общуване.

19 души са болните от проказа сега в Испания, само че инкубационния интервал може да варира сред 3 и 5 години, а първите признаци да се появят след 20 години. Обикновено това са бледи петна по кожата и изтръпване на крайниците, които, в случай че не се лекуват,могат да доведат до трайно увреждане на кожата, нервите, крайниците и очите, причинявайки парализа и увреждания, които в най-лошите случаи са необратими.

Смята се, че проказата е една от четирите водещи аргументи за неработоспособност в света. По данни на Световната здравна организация в 143 страни са регистрирани 140 594 нови случая през 2021 година, като всеки ден в международен мащаб не престават да се откриват 385 нови случая, от които 25 са деца под 15-годишна възраст.

Има изявления, които откриват директна връзка сред това нарастване и появяването на Covid-19. Най-засегната е Югоизточна Азия, следвана от Африка, Америка, Източното Средиземноморие и Тихия океан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР