В Световния ден на зрението - 8 октомври, едни от

В Световния ден на зрението - 8 октомври, едни от ...

В БАН офталмолози ще съветват как да се съхрани зрението от детството до дълбока старост.


В Световния ден на зрението - 8 октомври, едни от най-известните български офталмолози ще отправят съвети как да се съхрани зрението от детството до дълбока старост.

Конференцията "Превенция и лечение на застрашаващи зрението заболявания" започва в 15.00 часа, в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН, и е предназначена за широката публика. Това съобщи пресцентърът на Академията, предаде БТА.

На форума ще има презентации по темите - детско зрение, глаукома, катаракта, диабет и око, дегенерация на макулата, сухо око и кератопластика. Лектори ще са доц. д-р Александър Оскар - началник на Очната клиника в УМБАЛ "Александровска", доц. д-р Марин Атанасов, който е от Катедрата по очни болести в Медицинския университет в Пловдив, д-р Йорданка Кирилова - специалист-офталмолог в СОБАЛ "Акад. К. Пашев", д-р Илиян Шандурков от Очната болница "Вижън", проф. д-р Христина Групчева от Катедрата по очни болести в Медицинския университет във Варна и д-р Ирина Кунева - специалист-офталмолог в Очната болница "Зора".

Организатор на конференцията е Отделението по медицински науки на БАН към Събранието на академиците и член-кореспондентите. Форумът се организира със съдействието на Международната очна фондация "Зрение за всички", Пациентската организация "Глаукома" и на Специализираната очна болница за активно лечение "Акад. К. Пашев". Председател на Организационния комитет е акад. Петя Василева.

Инициативата е посветена на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Източник: novini.bg