В световния ден на здравето обръщаме внимание на една инициатива

...
В световния ден на здравето обръщаме внимание на една инициатива
Коментари Харесай

Ще спре ли събирането на средства за лечение на онкоболни в чужбина?

В международния ден на здравето обръщаме внимание на една самодейност на Европейски съюз, посредством която страната ни ще може да обслужва по-пълноценно болните от онкологични болести, а тези, чиито медицински проблеми са по-сложни - да пренасочи за лекуване към европейски центрове. Безплатно!

Вече няколко години онкологичната общественост в България, показана от Българското онкологично научно сдружение (БОНД) и асоциираните към него научни, пациентски и съсловни организации, работят интензивно за правене на Национален противораков проект. Крайната цел е въвеждането на Европейски проект за битка с рака, приспособен особено за изискванията в страната ни, както и във всяка една страна-членка на Съюза.

Какво е заложено в Европейския противораков проект и какви ще са изгодите за нас?

1 милион души годишно са жертвите на рака в страните от Европейски Съюз, което прави една четвърт от общата смъртност. В същата година близо 3 милиона са новодиагностицирани. За да посрещне съответно потребностите на засегнатите от тази диагноза хора и техните фамилии, Европейската комисия е изготвила специфичен План за деяние против рака.

Европейският противораков проект ще бъде фокусиран върху проучвания и нововъведения, цифровизация и нови технологии и ще активизира финансови принадлежности, с които ще поддържа своите членове. Това ще даде опция за продан на експертиза и запаси сред подкрепящите страни в Европейски Съюз, както и сред техните райони и градове с по-малко познания и потенциал. По този метод Европейският проект за битка с рака ще помогне на откривателите да обменят открития сред " дребни " и " огромни " държави-членки и да имат достъп до значими здравни данни за евентуалните аргументи за онкологичните болести, както и за ориентираните за тях лечения. По този метод медицинските екипи и лечебните заведения ще могат да се възползват от споделената между тях информация.

Изключително значим миг в това е, че в Европейския проект се планува да се направи цифрова карта на всички онкологични клиники и пациентите със комплицирани положения ще имат право да се лекуват в най-напредналите онкологични центрове. Така пациентите в целия Европейски Съюз ще имат достъп до оптимални грижи и лечения.

Как обаче ще се преодолеят големите разлики сред 27-те страни членки в региона на битката против заболяването? За задачата всяка страна би трябвало да изготви собствен Национален противораков проект.

Какво вършим ние в тази връзка?

През февруари т.г. беше основан Национален онкологичен алианс, който сплоти 22 неправителствени организации - на практика всички структури, които интензивно работят по тематиката. Основната цел на новото обединяване е да изготви документ, който да подкрепи работната група към Министерство на здравеопазването, ангажирана с Националния противораков проект.

" Поставили сме построяването и въвеждането на Национален противораков проект измежду водещите начинания на Министерство на здравеопазването. Считаме, че онкоболните в България би трябвало да бъдат приоритет на Министерството. " Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев по време на извършената на 30-31.03 Национална конференция по онкология, проведена от БОНД. В научния конгрес главен акцент бе построяването на цели и стъпки от поредни дейности за реализиране на този План.

Изграден по подобие с Европейския, и Националният противораков проект е структуриран към 4 съществени области: предварителна защита и профилактика, новаторска диагностика, лекуване и качество на живот на интензивно болните и претърпелите лица. По време на Конференцията обаче стана ясно, че би трябвало да се създадат предпочитано избрани промени, като преструктуриране на онкологичното опазване на здравето, апаратурно и квалификационно застраховане на онкологичните лечебни заведения - някогашни диспансери, които в този момент са пререгистрирани като сложни онкологични центрове или профилирани лечебни заведения за онкологични болести. Специално внимание беше обърнато на новаторската диагностика и нуждата от патолози, ядрени медици и други базови експерти, с цел да бъдат използвани съответно новаторските лечения.

Ролята да възвърне екипния метод и обезпечи образователни начинания бе дадена на БОНД. Това значи, че Дружеството ще би трябвало да сътвори унифицирана за всички медицински университети в страната образователна стратегия по здравна онкология, която да дава отговор на европейските критерии.

Съвременните способи на хирургично лекуване и провеждането му по международни стандарти от мултидисциплинарни екипи бе още една тематика, която получи справедливо внимание на форума. Бяха разисквани и моделите на достъп до модерно лекарствено лекуване, както и реимбурсните механизми.

Конференцията е първото събитие от годишната научна стратегия на БОНД, чиято цел бе с изключение на да запознае българските медицински експерти с последните постижения в региона на научната и клинична онкология, само че и да подкрепи създаването на Националния противораков проект.

(От Дир.бг)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР