В Световния ден на пулмоналната хипертония - 5 май, от

...
В Световния ден на пулмоналната хипертония - 5 май, от
Коментари Харесай

Утре вечер общината в Стара Загора ще свети в синьо

В Световния ден на пулмоналната хипертония - 5 май, от 20 до 23 часа сгра на община Стара Загора ще свети в синьо. По този метод Града на липите и още шест града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен, притеглят вниманието на обществеността към рядкото, само че обществено значимо заболяване. Синята светлина е част от акцията „ ДАРИ мирис ”.
Със болестта, наричано още „ невидимата болест ” или „ заболяването на сините устни ”, се живее мъчно, тъй като оказва въздействие върху качеството на живот на болните и техните близки. Целта акцията е освен единствено да се покаже съпричастност към хората, страдащи от пулмонална хипертония, а и да се увеличи информираността за сериозните последствия, които тя води след себе си.
Пациентите не могат да дишат, уморяват се елементарно и на процедура са подвластни. В трети и четвърти функционален клас на заболяването те би трябвало да се подлагат на от скъпо струваща интравенозна терапия, тъй като у нас към момента не са регистрирани медикаменти, които могат да облекчат страданието им. Шансът им е двустранна белодробна трансплантация, която в България не се прави.
Световният ден на пулмоналната хипертония се отбелязва от 2012 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР