В световните олимпиади по физика, математика, лингвистика, програмиране, биология ние

...
В световните олимпиади по физика, математика, лингвистика, програмиране, биология ние
Коментари Харесай

Радев: Говорих с ръководствата на Амазон и Гугъл да влязат в наш проект

В международните олимпиади по физика, математика, филология, програмиране, биология ние постоянно сме в топ 5. Конкурираме се, изпреварваме даже колоси като Съединени американски щати, Китай, Русия. Тоест, геният, водещото мислене на младежите, ние го имаме. Големият въпрос е по какъв начин да преобразуваме този гений, да му дадем нужните условия по този начин, че България да се трансформира в страна, която може да създава водещи технологии.

Това съобщи президентът Румен Радев на онлайн среща с членове на българската стартъп асоциация BESCO.

Имаме всички предпоставки да го създадем, само че би трябвало да го превърнем в национална тактика, уверен е президентът.

Според Радев би трябвало да има такава правна рамка, която да обезпечава предвидимост и развиване, отбелязва offnews.bg.

Трябва да имаме целенасочена политика, която особено в региона на образованието, да спомага това да стане. Няма по какъв начин да правим промяна на стопанската система към високотехнологична промишленост с висока добавена стойност, в случай че не правим промяна освен на законодателството, само че и на образованието. Това са взаимно свързани неща, сподели президентът пред представителите на ИТ бизнеса.

По думите на Радев сега България е доста обратно в интернационалните ранглисти на Doing Business, на Прозрачност без граници за корупцията и за свободата на медиите.

Тези ранглисти се наблюдават от всички международни вложители. Няколко точки нагоре или надолу се мерят в плюс или минус на милиарди вложения, сподели президентът.

Според президента това, което липсва, е да може да се интегрират концепциите на българските стартъпи в огромните европейски планове. Радев е безапелационен, че бизнесът би могъл да работи сполучливо в отбранителната система на Европейски Съюз и планове на НАТО.

България работи дружно с Швейцария за построяването на Центъра за високотехнологичен разсъдък. Надявам се да стане факт до края на годината. Това отваря големи благоприятни условия. Ще има преподаватели, водещи учени на международно равнище. Това ще бъде неповторим център за цяла Източна Европа. Имах срещи с управлението на " Амазон " и на " Google " да вземат участие в този план.

Държавният глава съобщи, че има и трета стратегическа компания, чието име не желае да загатва, която има голям интерес към центъра за високотехнологичен разсъдък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР