В световната политика през последните две десетилетия трима медийни съветници

...
В световната политика през последните две десетилетия трима медийни съветници
Коментари Харесай

ПР мечешка услуга за Борисов

В международната политика през последните две десетилетия трима медийни съветници получават международна популярност. Единият е Алистър Кембъл, някогашен шеф стратегически връзки на английския министър председател Тони Блеър. Вторият е Карл Роув, пълководец на предизборните акции на някогашния американски президент Джордж Буш-младши и негов консултант. Третият е Стив Банън, пълководец на предизборната акция на сегашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и за малко негов консултант. Днес Банън се пробва да сътвори " консервативни " националистически политически планове в Европа.
Ако България заемаше по-ярко място на международната сцена, то тези дни евентуално медийната съветничка и пълководец на премиера Бойко Борисов щеше да блесне и в интернационалния новинарски продан. Все отново единствено тя може да се похвали с към този момент наложения прякор Севда ТВ, а в границите на един ден се снабди с цели два нови с помощта на бездънното творчество във Фейсбук – Севда Инкасото и Шехерезада.
Двете изявления във Фейсбук, с които Севделина Арнаудова дава отговор на укриващия се в ОАЕ предприемач Васил Божков, дават толкоз доста материал за размисъл - освен това в няколко направления. Севделина Арнаудова се оказа напълно боса в спешния ПР и слаб ценител на народопсихологията, макар 11-те години в дейната политика. Но въпреки всичко да не забравяме, че едвам през третия си управнически мандат ГЕРБ и Бойко Борисов започнаха да се сблъскват с ясно изразено публично отрицание и конкуренция способна да им отнеме рейтинг и гласове – президентът Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и вероятно Цветан Цветанов. Неспособността на ръководителя на държавната осведомителна работа да се оправи в спешни обстановки е отвън всякакво подозрение. Доказват го нейните епистоларни " дуели " с Васил Божков – Черепа.
Още с първия пост във Фейсбук, Севделина Арнаудова позволи задоволително неточности и вместо да се ограничи с него, реши да се раздаде с втори. Не стана ясно за какво се е почувствала длъжна да отговори откакто Божков в своя пост се обръща към различен (премиерът), а не към нея.
С първото изречение идва и първият въпрос. " Всичките ми срещи с български предприемачи са били в осъществяване на служебните ми отговорности и са снимани от камера и микрофон ". Да разбираме ли, че тя има записи на всяка нейна среща с Божков? Но след това признава, че " когато съм се виждала с Вас, господин Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм ". Противоречие?! Нататък в поста си Арнаудова твърди, че Божков ѝ се предложил преди 6-7 години. Как и в какъв смисъл? Сексуален или веществен? Арнаудова твърди, че не е приела. В подобен случай какво е налагало те след това да се срещат?

И в случай че изпреварващо тя взема решение да показа, че член на фамилията и е бил до скоро чиновник на Божков, то изречението " Не чаках, че ще трансформира персоналните връзки в защитна теза ", слага въпроса от какво естество са тези персонални връзки?
Опитът да намеси частна медия като прави избрани внушения свързани с репутацията, професионализма и независимостта на bTV е фундаментална неточност в областта на обществените връзки и ПР. Възниква неизбежно въпросът в случай че bTV не отразяваше проблема " Държавата против Божков " и не търсеше позициите на министър-председателя, дали Арнаудова щеше да ги спомене? Едва ли. Преди време Борисов им лепна етикета " Божков ТВ ", което е явен сигнал какъв дразнител за властта сега е bTV. Телевизията в действителност напълно резонно следи и отразява протичащото се с най-богатия българин и ръководещите. По всички интернационалните критерии на публицистиката това е водеща вест. Но е гробна тишина във връзка с някои проправителствени медии, които имат искрено расистки надолнище по някои тематики.
С втория си пост премиерската медийна съветничка се пробва несполучливо да влезе в тона на Божков, който преди дни употребява детайли от приказката " Али Баба и 40-те разбойника " с цел да онагледи своята версия за аргументите довели до конфликта му с страната. С втория пост Арнаудова не просто сгреши, а сглупи. От него се видя яд, терзание и пояснения, за които никой не я е питал. Вторият пост се отличава и с подчертани детайли на персонални връзки. Арнаудова се дефинира като Шехерезада, единствено че тази приказна героиня от Ориента е известна с мъдрост и поуките от приказките ѝ, а в нашия случай нито едно от двете.

" Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за различен! Не сте давал за никой ", написа Аранудова. Медийният пълководец на държавното управление призна, че Черепа е загатнал за вземани от него пари. На процедура властта влиза в дълъг извинителен режим провокиран от единствено ЕДНО изречение на Божков. Отрицанието по този безапелационен метод с няколко отрицания по-скоро има противоположен резултат. Но да не забравяме, че това е дамата, която следва да е обърнала внимание на премиера на страната по две национални малките екрани да се кълне в " най-святото " и " във внуците ", тъй като, по думите му, е набожен човек и да се кръсти, че не бил взел " нито един лев, нито едно евро " от Божков.
Шехерезада споделя, че татко ѝ е работил за Черепа от 1998 година, а през 2010 година той се връща в системата на Министерство на вътрешните работи като началник на РПУ-Трън и се пенсионира 2 години по-късно. Става ясно също по този начин, че капитан Арнаудов още веднъж се връща на работа при Божков и по този начин до ноември 2019 година, когато напуща. Вероятно поради стеклите се след това събития. Тоест излиза наяве, че години наред семейство Арнаудови се изхранвало с помощта на този неприятен, неприятен човек със застрашителен прякор Черепа, а дъщерята, макар че от над 10 години е в близкото обграждане на премиера, не е могла да ги избави. Това е приказка, на която малко шарани ще се заловен.
От думите на Севделина Арнаудова излиза наяве, че татко ѝ в някакъв миг е получил " формален контракт, колесница и бонус ". Това в резултат на нейното кариерно издигане ли е? И в случай че е по този начин, за какво бащата е приел? Защо дефинира чиновниците на Божков като " плебеи " включително и личния си татко, който наподобява не се чувствал като подобен? Напротив, очевидно му е било доста добре, с цел да се върне повторно и да отдаде общо 21 години от кариерата си в работа на Божков. Или може би предприемачът е бил заставен таман поради позициите на дъщерята да върне бащата още веднъж на работа при него? А жилището, който родителите на Севделина купуват в " Овча купел ", от тези заплати ли е? От уеб страницата " Биволъ " излиза наяве, че е в същата постройка, където е и жилището на младото семейство Димитрови. Признава, че е била чест посетител на милиардера и загатва, че той имал и други планове към нея. Затова ходела с мъжа си Делян Димитров и другари. А какво постанова въпреки всичко да посещава Божков? Подобни изказвания надали ще впечатлят публиката, която е наясно, че индивидът не страда от липса на женско внимание.
Този пост слага и въпроса допустимо ли е държавното пресаташе да е измежду очевидците по 18-те обвинявания, повдигнати от прокуратурата към предприемача? Говоренето ту в първо лице, само число, ту трето лице, само число, пък приказва за липса на ясна мисъл и цел при писането на текста. Арабите имат една приказка в такива обстановки: Смисълът и смисъла са надълбоко в сърцето на поета. Благодарение на Севдето към този момент върви и следния лаф: ПР към този момент било Пари Разнос. В тази връзка един другар от злочестната колегия ми сподели угрижен: ДА благодарим на Севда!
* Автор: Добринка Златкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР