В световната история има много личности, които са превърнали името

...
В световната история има много личности, които са превърнали името
Коментари Харесай

Най-великите личности в историята, оставили следа до днес

В международната история има доста персони, които са трансформирали името си в легенда. Последователите им са десетки милиони, от време на време милиарди хора по Земята следват заветите им. Имената им са надхвърлили надалеч границите на епохата, в която са живели, както и географските граници на мястото, където са направили своето велико дело.

Наричаме ги безсмъртни и те в действителност са такива, тъй като времето е безсилно да заличи имената им от паметта на човечеството. Това са великите персони в историята, оставили следи до през днешния ден.

Кои са тези хора, какво са създали, с цел да запишат името си вечно в аналите на историята?

За да разпознаваем ясно всички, заслужили определението велика персона, би трябвало да дефинираме понятието. Тази задача към този момент е изпълнена, защото съществува цяла доктрина за великите персони и като всяка доктрина тя има своите поддръжници и критици.

Теорията за великите персони в историята

Теорията за великите исторически персони е основана през ХІХ век. В концепцията на тази доктрина е залегнала концепцията, че в основата на историята лежат делата на великите персони. Това са герои, които с мозъка, гения, интелекта и мъдростта си, или с политическите си и военни умения са използвали властта, която са имали над хорските мозъци, по метод, който е имал решаващо значение за живота на обществото. Тези персони са трансформирали хода на историята, диктували са нейния път. Поддръжниците на теорията преглеждат историята на света като биография на великите персони, които са я движили.

Критиците на тази доктрина излагат като собствен мотив изказванието, че всяка велика персона е артикул на времето, в което живее, и дейностите на този воин са невъзможни без характерните условия на средата му, които са построени още от раждането на героя.

 чингис хин е известна историческа персона

Дали великите персони основават историята посредством персоналните си качества и достижения, или времето ражда своите велики персони? Героите, които всички назовават велики персони, не са основатели на историята, а единствено имат гения, мозъка и смелостта да виждат в незнайното бъдеще.

Теорията за великите персони - създатели на историята, е сантиментална и печеливша като концепция, тъй като изучавайки живота на тези герои, човек неизбежно открива и нещо от личната си природа. Истината е, че средата и индивидът се дефинират и оформят взаимно. Героите придават форма на събитията посредством своите каузи и влияят на мозъците на милиони.

Дефиниране на понятието велика персона и образци за такива

Дефиницията за велика персона гласи, че това е субект, който с помощта на персоналните си качества, житейски късмет, обществено състояние, особености на епохата, единствено с обстоятелството, че съществува, посредством хрумвания или каузи, през време на живота или след гибелта си, оказва въздействие върху обществото. Това въздействие е толкоз мощно, че оставя незаличима диря в историята и трансформира нейното по-нататъшно развиване. Автор на тази формулировка е Леонид Гринин.

Примерите, които откривателите на великите персони в историята дават, могат случайно да се разделят на групи.

Велики персони, основали международни империи:

• Александър Македонски

• Чингис Хан

• Карл Велики

Велики персони, въплъщение на мощ и власт:

• Юлий Цезар

• Наполеон І

Велики персони, основали международни религии:

• Иисус Христос

• Ехнатон

• Мохамед

За личностите от всяка група сплотяващото е, че са били родени да бъдат водачи. Някои по силата на рожденото право, което им е разрешило да изявят своите заложби, а други сами са си извоювали правото другите да ги следват.

Теорията за великите персони ще бъде настояща постоянно, тъй като всяко време има своите герои. Поддръжници и критици на тази доктрина също ще има постоянно. Всеки самичък може да дефинира към коя група да се причисли.

Настоящите къси бележи за някои от представителите на великите персони може да даде на всеки отговор персонално за него дали личностите вършат историята, или единствено са плод на нейния неизменим ход.

Личност, основала международна империя: Александър ІІІ Македонски

 александър македонски

Синът на македонския цар Филип ІІ Македонски без подозрение е боен талант. Този незабравим военачалник съумява единствено за 12 години да построи международна империя, която се простира в четирите направления на света. За да покори света, той води безбройни борби против всевъзможни врагове, само че нито един път не е бил побеждаван. Изключителният военен дух на армията му е това, което прави неговите победи неизбежни, без значение против кого се изправя.

Безграничното доверие на бойците му се гради на неизменимото присъединяване на пълководеца във всяка борба, персоналните му качества като дръзновение и умения на лидер. Тънкостите на дипломацията, политиката и войната, с които е осведомен още от ранно детство, като част от подготовката му за държател, го вършат несломим. Широтата на погледа и смелостта в стремежите и задачите му го слага на челно място измежду владетелите на света, тъй като единствено на 32 години цивилизованият свят е в краката на Александър Македонски.

Смъртта му, в тази ранна възраст, поставя завършек на активността му, само че името му остава в историята като велика персона, една от тези, които съумяват да оставят трайна следа в нея.

Личност, въплъщение на мощ и власт: Гай Юлий Цезар

Когато става въпрос за персона, която въплъщава властта, незабавно ще сещаме за най-големия измежду политиците на всеки времена - Гай Юлий Цезар.

Всички експерти по антична история считат Цезар за образец за извънреден боен пълководец и стратег освен на своето време, само че и в цялата международна история. Наред с това Цезар е определян от философската просвета като ослепителен оратор, а от рецензията като създател на прозаичност. Риториката и блестящият жанр на Цезар изумяват даже Цицерон.

 цезар

Съчетанието на сходни гении изисква необикновено доста качества както на мозъка, по този начин и на духа, и също и на физиката. Да владее напълно тези разнородни материи и да ги съчетае ослепително в личната си персона съумява Цезар. Само този факт го прави изключителна персона. Не е инцидентно, че той е най-известният измежду великите мъже, управлявали в миналото в Рим. До тази привилегия Цезар доближава самичък, с помощта на качествата си, а не по рождено право. Той е образец за това по какъв начин великата персона независимо съумява да откри най-краткия път до мястото, което му дава поле за изява, на което да прояви своя талант.

Неговото ръководство бележи края на една ера и това е закономерното развиване на историята. Само велика персона може да бъде вододел сред историческите столетия, тъй като има мозъка, силата, волята и гения да приготви или извърши промяната на остарелия ред и има способността да провиди в бъдещето, с цел да насочи хода на събитията в вярната посока.

Личност, основала международна вяра: Иисус Христос

Най-сигурният метод да се направляват процесите в международната история е това да става посредством масите. Хората са необикновено мощен проводник на хрумвания, които разрушават остарялото, с цел да дадат път на новото. Идеите се прокарват най-лесно посредством религията. Религията постоянно е била и през днешния ден към момента продължава да бъде мощен инструмент за смяна на посоката на света.

Може най-значителната от всички промени, осъществени посредством религиозна концепция, е тази на Иисус Христос, основателят на християнството.

Иисус от Назарет вкарва нов вид отношение към индивида, което се гради на новаторска за времето си концепция - за братската връзка сред хората, почиваща върху визията, че всички хора са равнопоставени заради същността на своята природа. А това значи, че най-естественото им положение е да бъдат положителни едни към други. От тази визия се раждат концепциите за ненасилие, за братска помощ и съгласие, за почитание и взаимно ценене. Десетте божи заповеди, които прокламират концепциите на християнството, почиват върху това схващане. Обединява ги фигурата на Бог, който ще бъде справедливият съдник на всички човешки каузи и ще въздава правдивост съгласно заслугите на всеки.

Жаждата на индивида за правдивост и благоденствие трансформира тези простички хрумвания в международна вяра, която продължава и до през днешния ден да доминира над съзнанието на милиони хора по света. Иисус е образец за велика персона, която вечно трансформира вижданията на хората посредством концепциите си, спечелили международна известност след гибелта му. Той е лидер не по рождено право, нито го е постигнал, търсейки правилния път към него. Става подобен по силата на концепциите си и метода на отстояването им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР