В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и

...
В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на захарен диабет в световен мащаб

" В международен мащаб се усилват случаите на захарен диабет и на болесттите, свързани с въглехидратния толеранс. Процентът на хората със затлъстяване също нараства ". Това сподели пред БНР акад. Ивона Даскалова - шеф на Клиниката по ендокринология във Военно-медицинската академия и съветник към НЗОК.

Пред БНР тя изясни, че над 50% от хората със захарен диабет вид 2 не знаят за болестта си, а когато то се открие, към този момент е с доста затруднения. Акад. Даскалова уточни като причина за това неналичието на профилактични проучвания и добави, че е доста значимо да знаем, че когато се открие съществуване на преддиабетни положения, те могат да бъдат преборени със съответния режим и лекарски препоръки, с цел да не се отключи захарният диабет.

За 2017-2018 година 475 млн. души в света са със захарен диабет, а се чака през 2030 година броя им да бъде над 650 милиона.

" Когато приказваме за национална стратегия за профилактика на диабета, бих желала да се спра на застрашените групи - хората, които са с хипертония, със затлъстяване, пациенти, при които доминират сърдечно-съдови болести, при фамилна обремененост със захарен диабет - при тях би трябвало да се организира златният стандарт - орален глюкозотолерансен тест, посредством който може да се сложи диагнозата захарен диабет ", изясни още акад. Даскалова. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР