„В света вече има бъбречно трансплантирани пациенти, които са отхвърлили

...
„В света вече има бъбречно трансплантирани пациенти, които са отхвърлили
Коментари Харесай

Шефът на Александровска обяви няколко тревожни К-19 случая

„ В света към този момент има бъбречно трансплантирани пациенти, които са отхвърлили органа откакто прекарват COVID-19. Тези случаи се наблюдават въз основата на един общ указател на трансплантирани пациенти с Covid- 19 за целия свят. За страните от Европейския съюз тази база данни е разположена в Нидерландия. Ние още нямаме подобен случай “, заяви шефът на Александровска болница проф. доктор Борис Богов.

Проф. доктор Борис Богов
„ В момента има трансплантирана пациентка в болничното заведение в Петрич, която е с ковид, само че тя от 4 години е на диализа още веднъж, тъй като е отхвърлила бъбрека от дълго време. Аз персонално съм осведомен със случая от сътрудниците “, съобщи проф. Богов, представен от БНР.

Той разясни, че има заплаха от отменяне на орган болести заболяване с Covid – 19, тъй като вирусът утежнява положението им. Изискват се компетентности, тъй като би трябвало да се промени имуносупресивната терапия.

Директорът на Александровска болница уточни, че сега всички бъбречно-трансплантирани пациенти не престават да се наблюдават в Диспансера на болничното заведение, преместени от Клиниката по нефрология и трансплантация в Клиниката по нефрология. На ден за амбулаторни процедури минават по 10 до 20 трансплантирани.

„ Заради приема на трансплантираните пациенти Клиниката, която разполага с 34 кревати, се разделя на половина, тъй че да няма никаква заплаха от внасяне на ковид при бъбречно трансплантираните. Те минават през обособен вход и имат обособен хигиеничен възел. А също и поради регистрираният боязън у тях, откакто проф. Паскалев напусна Клиниката като началник. На този стадий, в който няма позволен планов банкет, леглата са задоволителни “, уточни още проф. Богов.

Екипът на проф. Паскалев е сменен с нов екип, воден от доктор Михаил Димитров, част от предходния екип, както и още петима нефролози, обслужващи и двете клиники.

„ Седем трансплантирани пациенти са минали и през Коронавирус отделението на болничното заведение. Пациентът е постъпил в тежко положение, с отказал бъбрек, с тежки белодробни промени, с дихателна непълнота, мисля, че късно е била потърсена здравна помощ “, разясни още шефът на болничното заведение.

Нито един протокол за скъпоструващото лекуване на болните не е просрочен и той се получава от пациентите, както и до момента, от Диспансера към Клиниката по нефрология на всеки три месеца, каквото е напътствието на Министерство на здравеопазването.

До един месец всички към 750 досиета на пациенти, които са към Диспансера ще бъдат цифровизирани.

Екипът на Клиниката по нефрология приготвя три трансплантации на бъбрек от жив донор.

„ Много е радостно, е че за помощ към Клиниката се отзова 70-годишният някогашен шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация доцент Пенчо Симеонов. Той ще идва от диализното поделение в Дупница, където към момента работи, с цел да оказва помощ на трансплантираните пациенти “, сподели проф. Богов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР