В света през 2016 г. са изхвърлени 45 милиона тона

...
В света през 2016 г. са изхвърлени 45 милиона тона
Коментари Харесай

Светът изхвърля Е-отпадъци за €55 милиарда годишно

В света през 2016 година са изхвърлени 45 милиона тона електрически и електронни боклуци. Съсипани са огромни количества скъпи метали като злато и мед. Това демонстрираха нови данни, оповестени от Организацията на обединените народи.

Спадащите цени на електрониката, растящите приходи, и насърчаваното от бизнеса ползване са нараснали количеството електронни и електрически боклуци с 8% по отношение на записаните 41 милиона тона при последната оценка за 2014 година.

Като електрически и електронни боклуци (ЕЕО) се дефинират уредите, които се зареждат с електричество от мрежата или посредством батерия.

Теглото на електрическите и електронните боклуци през 2016 година е еквивалентно на към 4500 Айфелови кули, съгласно взаимното изследване на Университета в Ню Йорк, Международния съюз по телекомуникации и Международната асоциация за твърди боклуци.

Суровините в изхвърлените ЕЕО през 2016 година костват към 55 милиарда евро. Те включват огромни количества злато, сребро, мед, платина и паладий.

Само 8,9 милиона тона, съгласно документните данни, са били събрани и рециклирани през 2016 година Повечето боклуци от този тип се озовават на депата, макар че в множеството случаи преработването би имало забележителен стопански смисъл.

Очаква се размерът на електронните и електрическите боклуци да доближи 52,2 милиона тона през 2021 година, се споделя в изследването. Китай е най-големият източник на е-скрап с генерирани 7,2 милиона тона през 2016 година.

В отчета се споделя, че доста хора изхвърлят своите джаджи, единствено с цел да си купят по-модерен модел или тъй като ремонтът на всичко остаряло - от тостер до смарт телефон - е по-скъп от закупуването на нов апарат. Принос за казуса има възходящата " просвета на еднократната приложимост " - наклонността да избираме да изхвърлим нещо и да купим ново, вместо да изправим съществуващото.

Ниските проценти на събиране и преработване на ЕЕО са изненада, като се има поради, че 67 страни, обхващащи две трети от популацията на света, имат към този момент въведено законодателство за преправка на електронните и електрическите боклуци, споделят създателите на отчета.

Ако има една добра вест, тя е, че Европа регистрира най-високите равнища на събиране на ЕЕО - 35%, написа GreenTech.bg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР