В света на унифицираните ярките личности винаги просветват със свой

...
В света на унифицираните ярките личности винаги просветват със свой
Коментари Харесай

За изложбата и новата книга на Петър Клисаров - „второто зрение” вижда повече от изумрудени гори и динозавърско куче


В света на унифицираните ярките персони постоянно просветват със собствен присъщ профил. И в никакъв случай не остават незабелязани, изключително в случай че са надарени с повече от един гений.

Такава персона е визионерът, публицистът и художник Петър Клисаров, който довечера, в столичната изложба „ Ракурси ” ни направи очевидци на четворен празник. Изложбените зали се оказаха тесни за неговите другари и фенове, в които той откри експозиция от фигурки от камък, направи премиера на новата си книга, отдадена на това екзотично изкуство - „ Творенията на един Петър ”, празнува своята 50-годишнина и сподели своя първороден наследник, тримесечния Николай, който чудесно се вписваше в този баснословен свят.

В началото на книгата си, в която Клисаров разказва историята на своето каменно въодушевление, почнало от невръстните му години със скулптурки от глина, той написа: „ Човек е мъртъв, когато му се изчерпят концепциите ”, „ Ако развием, обаче, „ второто си зрение ”, ние внезапно ще се озовем в свят, сходен на оня, за който ни е известил преди повече от век и половина гениалният Шарл Бодлер: Природата е храм, в който живи колони/ си приказват от време на време с мъгляви думи… ” и така нататък Но в случай че се зачетем доста, рискуваме да не забележим изложбата. А тя е толкоз земна, чудата и тънко естетизирана, че измежду нея човек се усеща в най-естествения си интериор. Но не е. Защото си е живо и пълнокръвно изкуство. Виждаме миниатюрки от изумрудени гори, динозавърско куче, мидено дърво, кафяв кит, дяволско цвете, октопод, костенурката Дриос, марсианско цвете, риба пираня и мини кит… всички те, изваяни сякаш от самата природа, с деликатната интервенция на самия създател.

Колекционирането на камъчета за него стартира като игра, първоначално даже не е знаел защо ще му послужат. „ Има някои, които сънувах и секунда откакто се събудех, ставах и ги сглобявах ”, показа той пред БГНЕС преди откриването на изложбата. Така почнал поредицата от каменни фигурки и едвам преди година поражда концепцията да ги подреди в експозиция. А книгата написал за самата галерия, което извънредно рядко се случва освен у нас, само че и по света. В нея той излага своите размишления, навлиза в периметъра на философите, на религиозните и окултните вярвания. Книгата е издадена под „ Creative Commons License ”, което значи, че е пусната за достъп в интернет за всички хора да я четат. Който желае може да я копира, да я предава, да я преподава, може да се вземат фотоси от нея, да се написа за тях, да се надгражда, даже може да се издава от всеки, който желае и да печели от нея. При само изискване - да се загатва създателя. Повече информация интересуващите се могат да потърсят в персоналния блог на създателя. В момента Петър Клисаров работи върху видео-книга, което е предизвикателство и за него, тъй като, както самичък споделя, тук би трябвало да се добави и актьорско майсторство.

И това е същият Петър Клисаров, политологът, който написа книгите "Игрите на властта" /2012 г./, "Огледалото на митингите 2013 – 2014 година ", „ Пряката народна власт: Ключът за/на промяна ” и други Той никога не се е отказал от предходните си пристрастия, става известно. „ След изложбата и тази книга приключвам един стадий от живота си и стартирам различен, с много по-сериозен фокус ”, дава обещание създателят. За човек като него тази настройка не е изненада.

Радостното за посетителите на изложбата, за неговите читатели, другари и фенове самото му наличие е тласък и вяра. Защото в скучния свят на безбрежните удоволствия, има хора като Петър Клисаров, които обилно раздават своите гении и не се скъпят да ги споделят с хората, да ги вършат съучастници в тайнството на скритото от очите и наличното за сърцата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР