В света на личните финанси има два враждуващи лагера. В

...
В света на личните финанси има два враждуващи лагера. В
Коментари Харесай

Големи победи или игра на дребно

В света на персоналните финанси има два враждуващи лагера. В единия са хората, които се концентрират върху дребните икономии и смяна в потребителските си привички, а в другия са тези, които натъртват на огромните „ победи “ в живота си. Аз считам, че може да почерпим скъп опит и от двете страни. В тази публикация ще ви показва относително лесните и бързите способи за финансов триумф, както и тези, които изискват повече старания и време. Кои от тях ще изберете зависи от вас.

Големи или дребни промени – кои да изберем?

Вярвам, че дребните промени в нашите финанси могат да доведат до огромни резултати. Пазаруването на промоция, пестенето на електричество, пиенето на кафе заран у дома и други дребни неща построяват потребни привички, които в един миг ще ни се отплатят. Освен това, те водят до по-ниски месечни разноски, което ще ни разреши да реализираме финансова независимост по-бързо и по-лесно (ако това ни е задачата, схваща се).

От друга страна, играта „ на дребно “ не ни разрешава да поемаме по-големи опасности с по-високи евентуални облаги. А и да бъдем почтени - изкарването на една солидна сума ще има в пъти по-голям резултат от многократното икономисване на дребно.

В тази връзка, аз деля измененията в нашите персонални финанси в 4 съществени категории:

Трудни промени водещи до дребни резултати. Това са така наречен пирови победи. Постигнали сме нещо, само че напъните и времето са били в пъти повече от получения резултат. Първите блогове за мъдро ръководство на парите, на които попаднах преди много години, бяха американски и техните създатели препоръчваха да сме спестовни (frugal) и да си вършим разнообразни артикули и козметика у дома като сапун, шампоан и други. Веднага разбрах, че това не е за мен. Дори да се спести някой лев, няма да си костват вложените старания и време.

Лесни и бързи промени водещи до дребни резултати. Тук се включват всички тези дребни промени в потребителските ни привички, които могат да ни изкарат или да ни спестят пари, като изключителни часове в работата ни, покупка на артикули в промоция, карти за преданост, утринно кафе у дома (вместо навън) и други. Аз съм последовател на тези привички, тъй като са лесни за осъществяване и носят положителни дълготрайни резултати. Само картите ми за преданост в разнообразни магазини и бензиностанции ми икономисват стотици (дори хиляди) левове всяка година.

Трудни и огромни промени водещи до основни резултати. Преместването в по-малък град, замяната на персоналния автомобил с градски превоз, промяна на специалността, придобиването на спомагателна бакалавърска или магистърска степен и други огромни промени си костват в множеството случаи, само че те лишават доста време и са свързани с много старания и дискомфорт. Една такава смяна при мен беше напускането на корпоративния свят и основаването на личен бизнес. Никак не беше елементарно, само че си заслужаваше.

Сравнително лесни и бързи промени водещи до огромни резултати. Това са неща като предоговаряне на заплатата, което лишава единствено минути, само че води до основни промени за дълъг интервал от време. Друг подобен образец е промяната на персоналния ни автомобил с по-икономичен. При мен, това докара до икономисване на хиляди левове

всяка година. Дори няма потребност да споделям, че заделянето единствено на 10% от нашите приходи (което няма да промени фрапантно стандарта ни на живот) и вложението им, може да обезпечи реализиране на доста от нашите финансови цели.

От образците, които дадох, има максимален смисъл от огромните промени в ръководството на персоналните ни финанси, които са реализирани с минимум старания и време. Разбира се, основаването на потребителски привички и дребните „ победи “ също са значими, само че фрапантна смяна във финансовото ни състояние изисква да играем „ на едро “.

Ето няколко образеца за това. (продължава на идната страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР