В света на домораслия интернационалист българите са малък, но много

...
В света на домораслия интернационалист българите са малък, но много
Коментари Харесай

Българинът посреща коронавируса като всеки един европеец

В света на домораслия интернационалист българите са дребен, само че доста елементарен народ, който си купува трескаво русенско варено и копърка в промишлени количества, щото го е шубе от някакъв ковид, който е в пъти по-безобиден от обичаен грип. За безконечния мърморко българинът е още беснеещ истерик, който не се е научил да си мие ръцете, само че към този момент знае по какъв начин се върти далавера с маски примерно.

В страната още няма сериозна епидемиологична конюнктура, само че обществените мрежи към този момент полудяха - всички с по-силен глас заявяват, че болестта се побеждава просто с повече народна власт, че няма потребност от превантивни ограничения, които биха лимитирали всеобщите мероприятия и свободата на напредване, че тая работа с вирусите очевидно са я измислили секрети общества, които просто желаят през суматохата и карантината да наложат нова тирания. Освен това всички са уверени, че управляващите крият действителното състояние, а всеки, който се подреди на опашка в супермаркета и закупи по едно и също време сол, захар и консерви, е чисто вманиачен човек, който работи нерационално, тъй като е неинформиран.

Сигурен съм, че в случай че коронавирусът влезе в София, ще имаме обществено дишане без маски в центъра и дори опити за отъркване в метрото -

с цел да покажем, че не ни е боязън, че сме свободни

Ако някъде бъде наложена карантина, ще има опити тя да бъде пробита... извън.

Всъщност домораслият интернационалист би трябвало да е наясно, че българите са елементарни хора, не по-различни от австрийците, руснаците, македонците и така нататък, а всевъзможен опит един народ да бъде изкаран по-глупав от различен народ е много рисков. Българите през последните дни работят като всички останали европейци.

В немския език има един идиом - Hamsterkaufen, който бих превел като " Пазаруваш като хамстер ". Преди няколко дни, когато диагностицираха с ковид един 72-годишен дядо във Виена, навестил поликлиниката напълно инцидентно и по различен мотив, австрийският канцлер Себастиан Курц се обърна към жителите с думите: „ Няма причина да се паникьосвате, още повече за Hamsterkaufen “. Разбира се, в Европа, както у нас, както и в Русия, както и по целия свят, когато държавното управление каже: " Не се паникьосвайте ", жителите мигновено изпадат в дива суматоха. Два дни след обръщението на Курц австрийският Der Standard направи списък на нещата, които изчезват с гневна скорост от рафтовете на магазините. Повечето аптеки във Виена осъмнаха със известие, че са свършили защитни маски, несъмнено. Вторият артикул, който изчезна от мрежата, се оказа дезинфектантът за ръце Sterillium Classic Pure. Изкупуването му бе толкоз шоково, че производителят му вкара третата и четвъртата промяна в предприятията си, с цел да попълни празните лавици. Австрийците изкупиха още юфката и макаронените произведения, консервите от месо и зеленчуци, както и по някаква причина доматено пюре. Освен това стопираха да вървят в китайски заведения за хранене и внезапно понижиха пътуванията си - както по земя, по този начин и по въздух.

Тези, които

не схващат за какво хората се запасяват,

може би би трябвало да погледнат към Германия, която от няколко години актуализира от време на време лист със артикули от първа нужда, които хората би трябвало да имат при положение на карантина. Та, преди дни Федералната работа за гражданска отбрана и ръководство на бедствията в Бон не чака фейсбук деятелите да кажат какво мислят по въпроса, а обнови листата на продуктите, които човек би трябвало да има, с цел да оцелее 10 дни в изолираност. Трябват ви 20 литра питиета /минерална вода, плодови сокове/, три кг самун, тестени произведения или ориз и четири кг зеленчуци или бобови растения. Списъкът е допълнен с 2,6 кг млечни артикули, почти същото количество плодове и ядки, както и яйца. Това е ситуацията в Германия. Какво направиха германците? Изпълниха нарежданията, несъмнено. Но и ги надвишиха! Aldi-Süd регистрира Hamsterkaufen в обособени свои клонове: клиентите купуват артикули за дълготрайна приложимост и хигиенични предмети в по-големи количества от нормално. " Гледката в някои супермаркети към този момент също е много странна ", написа онзиден " Дойче веле ". Кристина Шюц, говорителка на концерна REWE Group (магазините Penny, REWE и Nahkauf), съобщи пред Дъждовни води, че в цялата страна се ускорява търсенето на хранителни артикули и изключително на консерви. От Lidl обясниха, че им привършват дълготрайни хранителни артикули - консерви и макарони, както и тоалетна хартия и дезинфектанти.

А да - германците по този начин бързо изкупиха защитните маски, че министърът на опазването на здравето Йенс Спан беше заставен да съобщи по малкия екран, че ще конфискува ресурси, в случай че такива бъдат открити.

В Италия... В Италия още на първия ден освен изкупиха маските от аптеките, само че свършиха и маските Fendi, които не са никакви защитни маски, а са си чист фешън аксесоар и костват 190 евро. Дори от Fendi излязоха с послание към клиентите си, в което припомнят, че техните маски не пазят от ковид. Цената на елементарните маски в Италия, там където ги има, скочи с 400%, а в интернет магазините се продават и за 70 евро. Италианската прокуратура стартира следствие за спекулативни дейности, като бяха тествани даже складовете на Amazon и eBay.

Същият скандал тече и в Македония, където маските от 6 денара (0.2 лева.) скочиха на 500 денара. Подобен скандал тече и в Украйна, където маските свършиха, а по-късно шефът на здравната комисия към Радата Михаил Радуцкий бе обвинен, че е изнесъл към Китай 30 милиона маски, от които си докарал 188 млн. гривни (13 млн лева.).

В Русия маските също изчезнаха стремително. От " Союзспецодежда " към този момент обясниха, че нови партиди ще има не по-рано от два месеца, а стоката евентуално се крие някъде, с цел да може да се продаде на облага в Китай.

Бедна ми е фантазията

какво ще стане в българското виртуално пространство,

в случай че се стигне до анулация на футбола и операта, карнавалите и театрите (като в Италия) до затварянето на музеите (като във Франция) или до възбрана на едно място да се събират повече от 1000 души (като в Швейцария). Ако някой ни каже, че по време на рецесия частните коли могат да бъдат иззети, а тайната на кореспонденцията няма да важи (като в Германия), несъмнено тук ще избухне мощна фейсбук гражданска война.

Всъщност България има необикновен шанс тези дни - бежанците от изток ни отбягват, вирусът от запад - също. На доктрина това ни дава време, в което да помислим още един път по какъв начин да се оправим най-ефективно с надвисналите рецесии. На процедура обаче това е живо знамение, защото никой не чака от държавното управление кой знае какви ограничения, а нямаме и надеждни медии, които да популяризират тествана информация. В момента кабинетът се моли на Ердоган да спре мигрантите и на Бог - да ни пощади от вируси. Цялата връзка тече през обществените мрежи, където се препостват всевъзможни измислици и авторски хрумки. В България също свършиха маските, само че кой знае какво презапасяване, камо ли далавера с храни, няма, а всякаква битка с родния Hamsterkaufen не трябва да тече по линията " Абе, вие сте идиоти ". Камо ли с лозунги от вида: " Няма проблеми, това ще отшуми до месец ".

За злощастие, тук

няма кой да постави ред при спешна обстановка,

по тази причина и фалшиментото - о, боже, изпразват магазините - върви с цялостна пара в обществените мрежи. Как ще се заплаща по време на карантина? Ще има ли тласъци за стопанската система? Ще се лимитират ли всеобщите мероприятия? - на нито един въпрос тук няма да получите отговор от експерти, тъй като тук и докторите слушат Борисов, който схваща от ковид, колкото от бубонна чума.

Затова в България пожарите се гасят с дъжд, язовирите се пълнят с топенето на снеговете, а грипът отшумява с идването на лятото... Това е ситуацията.

Автор Петьо Цеков, вестник Сега
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР