В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се

...
В света на динамични промени и глобални предизвикателства, спортът се
Коментари Харесай

Спорт #БезОтпадъци в Пловдив

В света на динамични промени и световни провокации, спортът се нарежда като мощен инструмент за обществена смяна.  Посоката, която взема спортът в град Пловдив, показва по какъв начин физическата интензивност може да бъде не просто здравословен метод на живот, само че и катализатор за положителна смяна в отношението на жителите към околната среда. Чрез стратегически партньорства с локални организации и бизнеси, съдружие BG Бъди Активен се ангажира със основаването на устойчиви спортни практики.  В рамките на интернационалната самодейност Спорт #БезОтпадъци водена от сдружението, през миналите дни три, спортни организации се причислиха към самодейността, като одобриха да са домакини на Шишеяди – арт съоръжения за събиране на пластмасови бутилки.

Партньорство с ПФК Ботев Пловдив

 

Голям  Шишеяд е новата облага на ПФК Ботев Пловдив. С разполагането на арт инсталацията Шишеяд, ПФК Ботев Пловдив се включва в акцията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! ” и насочва апел към своите последователи за споделена отговорност към новия дом на ботевистите – актуализирания стадион “Христо Ботев ”. “Спортувай на чисто ” и “Покажи своето отношение към стадиона ” са посланията, с които управата на клуба ще ангажира почитателите и ще ги призове да употребяват “Шишеяд ”-а по предопределение. Малки и огромни почитатели ще имат опция да изхвърлят своите бутилки от питиета и по този метод да ги върнат за преработване, а от клуба са планували и огромна информационно-образователна акция, която ще демонстрира по какъв начин следва да се случва това. ПФК Ботев Пловдив е първият огромен футболен клуб, който се причислява към Спортни събития #БезОтпадъци и показва по какъв начин спортът може да сплотява за основаване на устойчиви привички и споделена отговорност към средата. “Спортните клубове, федерации и уредниците на всеобщи спортни събития могат да играят значима роля в смяната на настройките и държанието на спортните ентусиасти и участници в мероприятия. Спортът възпитава и учи на доста неща, а една от значимите тематики, по които може да вземе отношение е опазването на природата/градската среда, разделното събиране и преработване на отпадъците ”, разяснява Ласка Ненова от съдружие BG Бъди деен. “Като всяко, отключващо адреналин прекарване, и наличието на спортно събитие от време на време води до безогледно държание. За сметка на това, футболните почитатели са трайна и лоялна група като държание и точно за това, напъните по промяна на настройките във връзка с замърсяването, опазването на непорочност и преработването, са тип дълготрайна инвестиция. ”

Партньорство със Спортен комплекс “Младежки център ”, Гребна база, Пловдив и спортния център на Декатлон.

 

Шишеяд сложиха и на територията на Гребна база Пловдив. Позиционирането на инсталацята наоколо до интензивно спортуващи хора в паркове и алеи е част от по-голямата цел за поощряване на преработването и устойчивите практики измежду спортистите и посетителите въз основата. Арт инсталациите за разделно събиране като Шишеяда, могат да бъдат мощен инструмент за обучение и бутане (nudge) към по-устойчиво държание.

Арт апаратура за разделно събиране на пластмасови бутилки бе сложена и в региона на Спортен парк,  Декатлон, в регион Тракия. Спортният парк разполага с футболно игрище, скейт парк, писта за лека атлетика, фитнес и други уреди, и се оформя като самобитен привлекателен център за дребни и огромни спортуващи. С слагането на Шишеяда на територията на парка и посредством образното си наличие и неповторим дизайн, Шишеядът подтиква съзнателното отношение към отпадъците и поддържа концепцията за стабилно развиване. В рамките на колаборацията, съдружие BG Бъди деен желае да покаже и общата отговорност на всички ни към околната среда.

Защо Спорт #БезОтпадъци?

Европейският съюз се стреми да реализира задачите си за преработване и запазване на околната среда посредством разнообразни наставления и законодателни актове. България, като член на Европейски Съюз, следва да съблюдава тези законодателни условия. На 14-ти септември 2021 година, Европейската комисия показа новата тактика за ръководство на отпадъците на Европейски Съюз, която включва и ограничения за понижаване на отпадъка от събития. Същите са заложени и в Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година Ето някои от основните ограничения, препоръчани в новата тактика:

∙ Намаляване на отпадъка при източника.

∙ Рециклиране на отпадъците.

∙ Намаляване на отпадъка от хранителни артикули.

∙ Използване на екологични артикули.

∙ Намаляване на енергопотреблението.

∙ Подобряване на информацията и образованието.

В рамките на тези ограничения, екипът на съдружие BG Бъди деен, координатор на Спорт #БезОтпадъци, европейски план подсилен по програмата Еразъм+ кани искащи спортни клубове, организации, федерации да работят с посока основаване на устойчиви привички и смяна на настройките да се свържат с тях. Сдружението употребява разнообразни принадлежности, с цел да построи потенциал у съответните заинтригувани страни и ще се радва да ги показа с ангажирани и стимулирани организации, клубове и деятели. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР