В света има много неща, които може да ви накарат

...
В света има много неща, които може да ви накарат
Коментари Харесай

Защо крещим от страх?

В света има доста неща, които може да ви накарат да крещите от боязън – паяци, клоуни, високи здания. Кое провокира толкоз доста страха ни и какво можем да създадем, с цел да направляваме тези страхове, описват група психолози пред Би Би Си.

Защо се плашим?

Това е еволюционно обусловено и е обвързвано с въпроса за оцеляването, смятат специалистите.

Нашите тела се нуждаят от метод да се подготвим, да избягаме, или да се защитим от някаква опасност. Да можеш бързо да разпознаеш, да реагираш на опасност и да се измъкнеш е от значително значение, с цел да останем живи.

Най-често срещаният метод да се оправим със страха е реакцията „ битка или бягство “. Тогава се форсира сърдечният темп, а зениците се уголемяват.

Всичко това се случва, с цел да ви приготви или да избягате от нещата, които ви заплашват.

Понякога може да закрещите от боязън – това е метод да се отървете от нещо, когато нямате време даже да разберете какво е, само че ви идва доста ненадейно и доста мощно.

Ако се плашите елементарно, по какъв начин бихте могли да контролирате връзката си със страха?

Ако подскачате от боязън или имате характерна уплаха, която се отразява на живота ви, има неща, които можете да извършите сами и които да ви оказват помощ.

Най-важното нещо е да осъзнаете, че е най-добре да приемате нещата със лично движение. Това може да значи, че няма потребност да се сблъсквате с този боязън сега, а ще го извършите, когато сте подготвени.

Повечето неща, които плашат хората, могат да бъдат разрушени на по-малки, „ по-управляеми ” секции, настояват психолозите.

Ако се страхувате от височини, да вземем за пример, можете да започнете с това да се изкачите единствено на 10 сантиметра от земята. Ако осъзнаете, че по този начин сте единствено малко по-малко обезпокоени от преди, значи се движите в вярната посока.

Друг ефикасен способ за справяне със сърцетуптенето и суматохата е да раздвижите тялото си, за придобиете възприятието, че имате прочут надзор. Дори подскоците могат да оказват помощ при такива случаи.

Това, несъмнено, не ви подсигурява, че няма да се уплашите още веднъж, когато видите паяк или смешник, или пък се качите нависоко. Така че е най-добре да спрете да се притеснявате прекомерно доста.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР