В свещената книга Деяния на светите апостоли, написана от св.

...
В свещената книга Деяния на светите апостоли, написана от св.
Коментари Харесай

Св. свщмчк Дионисий Ареопагит. Преп. Йоан Хозевит

В свещената книга " Деяния на светите апостоли ", написана от св. деятел и евангелист Лука, се приказва апропо и за проповедта на св. деятел Павел в Атина (17:15). В тоя древен град, фамозен със своите философи и добре уредени учебни заведения, апостолът обърнал внимание на един жертвеник, на който било написано: " Незнайному Богу ".

На огромно заседание от най-знатни и учени атиняни в Ареопага апостолът на народите оповестил, че пристигнал при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който основал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко. Той обяснил на своите слушатели разликата сред Тоя всемогъщ и всесилен Бог и бездушните идоли, на които те се покланяли. Той им приказвал също за възкресението на Оня, който проповядвал смирение и живот, и Който ще пристигна да съди вселената.

Голяма част от атиняните се отнесла недоверчиво към това ново обучение. Но сред слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия деятел и се обърнали към Христа Господа. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага, т.е. на висшия съвет в Атина.

Св. Дионисий Ареопагит. Стенопис от Теофан Грек. Източник: peinture.video-du-net.frНа младини Дионисий живял дълго в Египет. Той бил там по време на кръсната гибел на Спасителя. На Голгота Господ Иисус изрекъл думите " свърши се " и умрял. Тъмнина обхванала земята. Мрак обхванал Египет. Дионисий, както приказва преданието, изтръпнал от смут пред тоя мрак и извикал:

- Или светът се свършва, или Бог, неговият Създател, страда!

След проповедта на ап. Павел в Атина сърцето на Дионисий се разтворило да одобри в себе си вярата в същинския Бог. Но той не се кръстил незабавно.

Като излизал от Атина, деятел Павел срещнал кьорав човек. С ръката си направил кръст над него и индивидът прогледнал. Като го видял щастлив, апостолът му поръчал да отиде при Дионисий и да му напомни за неговото предпочитание да стане член на Христовата черква.

Чудесното излекуване на слепия човек убедило още повече Дионисий в истинността на християнската религия. И той приел кръщение с целия си дом.

След това оставил фамилията си и тръгнал с апостола като станал негов възпитаник и съмишленик. В продължение на три години той бил неразделно с него, като директно от него изучавал словото Божие.

Той видял и другите апостоли и дружно с тях бил в Гетсимания при Успението на пречистата Божия Майка.

Скоро по-късно деятел Павел го въздигнал в ранг свещеник и го изпратил да проповядва в Атина. Като атински свещеник Дионисий се заклел да устрои в тая част на света Божията черква.

В Атина по-късно той разбрал за мъченическата гибел на своя преподавател и самичък не доста по-късно дал живота си за вярата.

На св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит се приписва съчинението " За небесната подчиненост ". В това съчинение се приказва за ангелските чинове. На този апостолски мъж се приписва също книгата за Божиите имена и тайнственото богословие. Той дава сведения за чудната гибел на Божията Майка.

Житие на св. преподобни Георги Хозевит

Photo: Florin D., orthphoto.netИменитият аскет и вълшебник преп. Георги се родил на остров Кипър през втората половина на VІ век. Той последвал брата си Хераклид в лаврата Каламон (Тръстикова) на река Йордан, само че тъй като бил прекомерно млад, изпратили го в Хозевския манастир* при Йерусалим. Там с молитва излекувал изсъхналата ръка на своя свещеник и още веднъж се завърнал в Каламон, където водил непоколебим отшелнически живот дружно със своя брат и направил огромни чудеса, сред които и възкресението на един труп. След гибелта на игумена той още веднъж отишъл в Хозева, гдето също просиял с доста чудеса. При завладяването на Йерусалим от персите на 19 май 614 година бил взет в плен, само че по-късно го освободили.

Преподобни Георги Хозевит умрял в 625 година. Неговият възпитаник Антоний написал неговото житие. Тази простичка животопис съставлява огромна полезност като извор на сведения за живота на монашеството с точни описания на палестинските манастири с редки топографически и летописни сведения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР