В сутрешното ни Радиокафе ни гостува една от гранддамите на

...
В сутрешното ни Радиокафе ни гостува една от гранддамите на
Коментари Харесай

Силвия Томова: Заповядайте на премиерата на Нестинарка в Стара Загора

В утринното ни " Радиокафе " ни гостува една от гранддамите на българския балет - Силвия Томова, която бе удостоена със " Златен век " от Министерството на културата за принос в културния живот на страната ни и за разпространение на българската просвета по света.
Силвия Томова въприема като персонална идея представянето на български произведения на сцената и споделя за репетиционния развой, за това, което творбата на Големинов символизира, за впечатляващо интернационалната натрупа на балета в Стара Загора (в която има балетисти от цяла Европа, както и от Азия) и по какъв начин всички последователно се възпламеняват и " влизат " в историята и мистичността на " Нестинарка ". Като любопитен балерината загатва обстоятелството, че на премиерата довечера (23 май) в Стара Загора в ролята на Найден ще танцува албански балетист. 
Силвия Томова е приключила фамозната Държавна балетна академия в Санкт Петербург. Дългогодишна примабалерина на Софийската опера с над 90 функции! Лауреат е на състезанията във Варна, Осака, Париж и Москва. Работила е с някои от най-големите хореографи, постоянно е канена за жури в влиятелни състезания по целия свят. Активно преподава - от хореографското учебно заведение до НАТФИЗ и Нов български университет. Четири години е живописен началник на Националния балет на Софийската опера, била е отпред на балетните трупи в Пловдив и Русе, а от година и половина работи с балета на Старозагорската опера.

Това е доста, доста къс вид на впечатляващата биография на Силвия Томова, която тази година празува 40 години на сцената - празник, който съответствува с 90-годишнината на балета у нас... и със 110 годишнината от рождението на композитора Марин Големинов. Тези три годишнини намират пресечната си точка в най-новата режисура на Старозагорската опера, чиято премиера е довечера. Става дума за най-поставяния български балет - танцовата драма " Нестинарка " на Големинов. Силвия Томова е била една от най-запомнящите се интерпретаторки на основния персонаж в творбата - Демна. Именно тя играе на eдна от министър председателите на " огромната " режисура на незабравимата Маргарита Арнаудова през 1986 в Софийската опера. Това е постанвката, която  Силвия Томова с премията Златен век в този момент се възвръща в Стара Загора " под зоркия взор " на дъщерята на огромната ни хореографка - Олеся Пантикина.

Премиерата на танцовата драма на Марин Големинов " Нестинарка " е в първите дни на 1942 година на сцената на Народния спектакъл. Само за една нощ тя донася огромна популярност на 32-годишния тогава Големинов, завърнал се след спецаилизации в Париж и Мюнхен. Хореографията е дело на Мария Димова, която " донася " в софийската натрупа най-модерните тогава трендове от Европа (тя е специализирала при фамозната Мери Вигман). Само за година се играят 30 представления на " Нестинарка " при цялостна зала! Още в края на 1942 " Нестинарка " гастролира във Франкфурт и от този момент не престава своето шествие по сцените. Играна е в Испания, Русия, Чехия, Полша, а версията на Маргарита Арнаудова за балет " Арабеск " - в над 50 страни по света. Големинов самичък написа либретото по едноименния роман на Константин Петканов
Чуйте цялото изявление със Силвия Томова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР