В студиото на Още от деня“ заместник министър-председателят по правосъдната

...
В студиото на Още от деня“ заместник министър-председателят по правосъдната
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Важно е да живеем в стабилен регион с демократични съседи

В студиото на „ Още от деня “ заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че по време на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз страната ни ще се стреми към това районът да е постоянен, а прилежащите ни страни да са демократични и проспериращи. Тя означи, че българите в Молдова са били доста щастливи от откриването на българско консулство, което ще спомогне за културния продан и бизнес връзките сред двете страни. Захариева изрази вярата, че договорът с Македония ще бъде утвърден идната седмица в Народното събрание.

Екатерина Захариева съобщи, че при визитата си в Молдова е останала впечатлена от това, че 50-е хиляди наши сънародниците там са запазили езика си, въпреки че той е бил неразрешен да се учи в учебно заведение до преди 20 години.
Екатерина Захариева: Те желаеха по-близки връзки с България. На това консулство не гледаме като на консулство, а като на център на българската просвета, доближаване на бизнеса. Те са с български генезис и в действителност са доста щастливи, тъй като отворихме консулството бързо. Благодарих и на молдовското държавно управление.
Тя акцентира, че е нужно българските компании да влагат в Молдова, като добави, че 16 компании са показали интерес за срещи с бизнеса там. Според нея е значимо и българският бизнес да развива там работна ръка, която може да се употребява у нас.

По въпроса с името на Македония, Екатерина Захариева съобщи, че България от дълго време е признала страната под името Република Македония.
Екатерина Захариева: Важно е да се срещат хората, да подобрим инфраструктурата сред двете страни. 500 хиляди македонски жители посещават България, а 350 хиляди българи вървят в Македония. Въпросът е по какъв начин ще се ползва този контракт. От ръководещата съпротива езикът към България е напълно друг. Силният шовинизъм и акцията против съседите демонстрираха, че не водят до резултати.

Екатерина Захариева съобщи, че ще се образува комисия за историята, като задачата ще е да не се политизира.
 Външните министри на Гърция, България, Македония и Албания се срещат в Солун Външните министри на Гърция, България, Македония и Албания се срещат в Солун
В Солун стартира Втората министерска среща сред делегациите на Гърция, България, Македония и Албания. Основните тематики са сигурността и съдействието...

Екатерина Захариева акцентира, че за интеграцията на Западните Балкани отговорност би трябвало да поемат и европейските водачи, за което има сигнали.
Екатерина Захариева: Постигнахме мощна поддръжка от страна на европейските институции. Посланието ни е, че не можем да създадем промените вместо тях. На Балканите не сме най-развитият район, тъй че задачата не е да се самоизтъкваме, а задачата е да помогнем с каквото можем.
Според министъра на външните работи хората схващат значимостта на Европредседателството и интеграцията на Западните Балкани.
Екатерина Захариева: Ротационното председателство е един път на 14 години и не се знае дали ще продължи. Все повече слушам от хората тематиката Западни Балкани и те схващат, че това е положително за България.
 Годишна среща на министрите ЕС-Западни Балкани Годишна среща на министрите ЕС-Западни Балкани
Основен приоритет пред страната ни е по-бързото консолидиране на Западните Балкани в Европейски Съюз, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на Годишната министерс...

По въпроса за правосъдната промяна Екатерина Захариева означи, че от Европа се чака прогрес по значимите публични каузи, като добави, че само приемането на Антикорупционния закон няма да е задоволително.

Захариева съобщи, че има вяра в справедливостта на испанското държавно управление по въпроса са с Каталуния.
 Испанската прокуратура изиска европейска заповед за арест за Пучдемон Испанската прокуратура изиска европейска заповед за арест за Пучдемон
Испанската прокуратура изиска европейска заповед за арест за уволнения каталунски министър председател Карлес Пучдемон и четирима от министрите му. Пучдемон и тези...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР