В студиото на Още от деня“ Ваня Григорова, съветник в

...
В студиото на Още от деня“ Ваня Григорова, съветник в
Коментари Харесай

В Още от деня“: За несъвършенствата в Закона за хората с увреждания

В студиото на „ Още от деня “ Ваня Григорова, консултант в КТ „ Подкрепа “ и Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара разясниха несъвършенствата в проектозакона за хората с увреждания, утвърден от Министерски съвет.

Валери Симеонов сигурно трябваше да се извини, тъй като един властник не приказва по този начин, съобщи Ваня Григорова. Така тя разяснява репликата му към майките на децата с увреждания

Тя призна, че натискът на майките на децата с увреждания е довел до залагането на недомислени текстове в Закона за хората с увреждания.
Ваня Григорова, консултант в КТ „ Подкрепа “: Единственото нещо, което ще получат, е финансова поддръжка, която заменя интеграционните добавки. Те бяха шест типа, само че бяха в размер сред 6 и 15 лева, с които не могат да се покрият обикновени потребности. Финансовата поддръжка е доста по-адекватна, въпреки че някои групи няма да я усетят.
Един от главните проблеми на хората с увреждания е недостъпната среда. Друг са цените на пособията, които нямат таван на цените, добави Ваня Григорова. Трети проблем, който остава, са квотите за наемане на хора с увреждания, които не бяха признати.
 Правителството утвърди проектозакона за хората с увреждания Правителството утвърди проектозакона за хората с увреждания
Той планува по-висока финансова поддръжка, въвеждане на комплескна инвивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за наемане на работа на...

Българската стопанска камара избира казусът да бъде решен в същината си, съобщи Жасмина Саръиванова. Тя добави, че Българската стопанска камара не приема въвеждането на квоти към работодателите за наемане на хора с увреждания, с цел да не пострадат дребните и междинните предприятия. Алтернативните ограничения, заложени в закона, са прекомерно общо разбиране, добави тя.
Жасмина Саръиванова - Българска стопанска камара: Нужна е радикална смяна в здравната експертиза - в правилата, във въвеждането на интернационалния класификатор на функциалността, уврежданията и здравето, по който работят всички страни в Европейски Съюз.
Въвеждането на самостоятелна оценка сега се реализира от комисия с разнообразни експерти, само че сега тя не работи поради ниското възнаграждение, съобщи Ваня Григорова. В момента оценката се трансферира на Агенцията за обществено подкрепяне, където тя се реализира от един обществен служащ. Тя назова това „ оттегляне “ от настояванията на майките, случило се поради техния напън.

Доброволността е значима като метод на стимулиране, а не плануваното сега в Закона, посочи Жасмина Саръиванова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР