В студиото на Още от деня“ председателят на Конфедерацията на

...
В студиото на Още от деня“ председателят на Конфедерацията на
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула

В студиото на „ Още от деня “ ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България съобщи, че минималната работна заплата не би трябвало да се дефинира от държавното управление под натиска на синдикатите, а би трябвало да се пресмята по формула, която взима поради доста фактори. Според него тази формула ще докара до това минималната работна заплата да е на 45% от междинната, което би означавало, че тя ще пораства непрекъснато.

Той оцени работата на промишлеността в България като доста добра, което демонстрират последните данни на Националния статистически институт, съгласно които растежът на брутния вътрешен артикул на страната е към 4%.
Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ: Коригираните данни на Национален статистически институт демонстрират 4-процентов растеж на Брутният вътрешен продукт, откъдето се вижда, че растежът се дължи главно на промишлеността, на индустриалното произвеждане и на потреблението. Но с цел да пораства потреблението, хората имат работа и приходи, могат да харчат. Факт е и растежът на междинната работна заплата, която за благополучие не се дефинира от държавното управление, а от търсенето на работна ръка от бизнесмените.
Според ръководителя на КРИБ е обикновено в някои браншове на промишлеността да са срещу повдигането на минималната работна заплата, тъй като продуктивността на труда в тях е ниска. Той дефинира като погрешни данните, че продуктивността на труда в България изпреварва тази на европейски страни като Германия.
Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ: В последния миг синдикатите се отметнаха от ангажимента, която имахме, да се вкара формула, съгласно която да се взимат под внимание разнообразни фактори и по този начин да се дефинира минималната работна заплата. Но под напън на синдикати общественият министър предлага промени, без да има логичност, не е работещо.  Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до приходите Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до приходите
В студиото на „ Още от деня “ президентът на КТ „ Подкрепа “ Дмиитър Манолов съобщи, че не може минималната работна заплата да се дефинира по отношение на настоящ м...

Той добави, че на никое място в Европа няма прагове, тъй като са били въведени като изключителна мярка и тъй като няма сходна процедура на никое място в Европа. Според Кирил Домусчиев намесата на страната в бизнеса е нездравословна. Той добави, че е необходим закон, който задължава ръководството на държавните предприятия да се избира с конкурс.
Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ: Колкото по-малко страна в стопанската система, толкоз по-добре. Това е потвърдено на всички места по света. Държавата би трябвало да оказва помощ, само че не и да ръководи избрани браншове и да се бърка в работата им.

Във връзка с обвиняванията на вицепремиера Валери Симеонов за положението на Българския морски флот, който Кирил Домусчиев е приватизирал, той съобщи, че извършва всичките си отговорности, само че от време на време е изправен пред невъзможност.
Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ: Български морски флот беше тежка договорка, купихме сдружението с немските си сътрудници в пика на тази промишленост. Няколко месеца откакто влязохме в сдружението, фрактовият пазар се срина. Имаше противоречащи си условия - по контракт трябваше да понижа междинната възраст на корабите, само че множеството от тях бяха на 40 години. Тези провитерочеия те вкарват в невъзможност - да направиш нещо положително за компанията, само че да не изпълниш условие и да те глобят.
Той добави, че компанията е била избавена и е била на ръба да влезе в черния лист, поради напредналата възраст на съдовете в нея. Според него е значимо да се гледа какъв е тонажът на корабите в сдружението, а не броят им, тъй като преди е имало голям брой дребни по тонаж кораби, които не са били рентабилни. Домусчиев съобщи, че ще подведе вицепремиера под правосъдна отговорност.
Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ: 90% от изказванията на Валери Симеонов са погрешни. Ще го осъждам, тъй като цяло лято чувам неистини. Опитва да въздейства на съда, което не е редно за политик от ръководството. Смятам, че вицепремиерът има подбуди да ни нападна.

Кирил Домусчиев добави, че е вложил стотици милиони в БМФ, поради което отхвърли изказванията, че се пробва преднамерено да провали сдружението.
 Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов за клюка Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов за клюка
Собственикът на Български морски флот и ръководител на КРИБ Кирил Домусчиев разгласи в профила си във Facebook, че ще заведе дело против Валери Симеонов....
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР