В студиото на Още от деня“ председателят на комисията за

...
В студиото на Още от деня“ председателят на комисията за
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: Парламентът е разследващ, а не законодателен орган

В студиото на „ Още от деня “ ръководителят на комисията за продажбата на ЧЕЗ съобщи, че на Народното събрание се разпорежда проверяваща функционалност, която му е непривична.

Той съобщи, че е от „ ЧЕЗ Груп “ са изпратили отговор, в който настояват, че са предложили на няколко държавни управления от 2013 година до момента да продадат българските си сдружения, само че са получавали отвод. Бойчев добави, че министър председателят Борисов твърди, че българско държавно управление не е било в контакт с ЧЕЗ.

„ Има огромни упования към парламентарната комисия “, съобщи Жельо Бойчев, само че посочи, че Народното събрание не е проверяващ, а законодателен орган.
Жельо Бойчев: За страдание, намираме се в обстановка, при която свадите и проблемите в страната, които са в пълномощията на изпълнителната власт, се трансферират в Народното събрание. Да напомня абсурда с НДК, с избора на многоцелевия изтребител.
Редното е, когато се вършат анкетни комисии по значими въпроси, опозицията да я поеме, въпреки че това носи опасности, съобщи Бойчев. Според него въпросите всъщност са кой е купувачът, какво е финансирането и каква е била активността на виновните български институции. Бойчев добави, че са изпратени запитвания към спецслужбите със питане за лицата, които имат общо със договорката, а на закрито съвещание получаната информация е била изнесена.
Жельо Бойчев: Не мога да кажа, че съм удовлетворен от получената информация. На база заложените въпроси от сътрудниците, съм изпратил спомагателни писма до ДАНС, до Държавна организация „ Разузнаване “ и до работа „ военна информация “, в които апелирам да бъде разширена информацията за финансирането на договорката.
Бойчев съобщи, че на тези запитвания към момента няма отговор. Той съобщи, че е насочен въпрос към основния прокурор, който е показал информация за семейство Върбакови и „ Инерком “, както и за сдруженията, в които вземат участие.

Той напомни, че са изпратени запитвания до банките, които са изразили подготвеност за финансиране, както и към „ ЧЕЗ “.

Изпратени са въпроси с кого от „ ЧЕЗ “ са обсъждали продажбата на акции от сдружението, както и какви са критериите за избор на „ Инерком “. Бойчев цитира отговора на чешката компания:
Представители на ЧЕЗ „ Груп “ неведнъж са предложили на разнообразни държавни управления на Република България възможна продажба на българските сдружения, притежавани от ЧЕЗ „ Груп “. Република България обаче не изрази позитивен интерес към договорката.
Той добави, че предложенията са от 2013 година насам, а в това време министър председателят Борисов твърди, че не са водени диалози с представители на ЧЕЗ.

Бойчев изрази съболезнованията си към околните на починалите в злополуката на Автомагистрала „ Тракия “ и пожела бързо възобновяване на ранените.
Още по тематиката Сделката с ЧЕЗ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР