В студиото на Още от деня“ обмудсманът на Република България

...
В студиото на Още от деня“ обмудсманът на Република България
Коментари Харесай

Манолова: Изсушаването на наводнените къщи в Бургаско ще се поеме от ЕВН“

В студиото на „ Още от деня “ обмудсманът на Република България Мая Манолова съобщи, че след договаряния е съумяла да контракти електродружеството, което обслужва потърпевшите от наводнението села в Бургаско, да поеме сметката за изсушаването на къщите. Тя показа, че е видяла по какъв начин скъпата техника за изсушаване, предоставена от БЧК, е била неизползвана, тъй като хората са сметнали, че сметките за ток, които изсушаването ще направи, са непостижими за тях.

Тя добави, че ще предприеме законови ограничения да се лимитират пълномощията на банките, когато проверяват свои длъжници.

Мая Манолова съобщи, че по дарителските сметки на БЧК за потърпевшите от наводнението в Бургаско са постъпили към 300 000 лева, които ще бъдат разпределени с превес на най-пострадалата и по-бедна община Камено.
Мая Манолова, омбудсман на Р България: Общественият съвет реши да поддържа ремонтирането на най-малко две пространства във всяка една от потърпевшите къщи. Сметката ще бъде до 5 хиляди на потърпевш дом и това се случва в бързи темпове, тъй че да се изпреварят домовете. Става дума за 36 тежко потърпевши къщи. Сега е по-важно да се изсушат къщите на хората.
Тя показа, че е останала сюрпризирана от първичното отвращение на енергоразпределителното сдружение да поеме сметките за ток на потърпевшите от наводнението хора, в случай че те са постоянни платци. Мая Манолова свидетелства, че жителите на потърпевшите села не са употребявали предоставената им от БЧК техника за изсушаване на домовете им, тъй като това ще се отрази зле на сметките им за ток, които по груби калкулации щели да набъбнат до 200 лева Електродружеството е изпратило в регионите техника и личен състав да раздели постоянните сметки на жителите от тези, генерирани от изсушаването. Според обмудсмана това ще коства повече на сдружението от дребните сметки, които няколкото десетки семейства ще генерират.
Мая Манолова, омбудсман на Р България: Дружеството изпрати хора и техника да раздели сметките, което ще им коства повече, в сравнение с да отпусне цялото енергопотребление на хората. Важно е да си даваме сметка какви пълномощия се дава на монополистите.

Манолова съобщи, че непотърсените великденски ваучери за пенсионерите ще се пренасочат към ремонта на тежкопострадала детска градина в с. Черни връх.
Мая Манолова, омбудсман на Р България: И тази година има непотърсени великденски ваучери и взехме решение да ги предоставим на потърпевшата община - до 30 000 лева ще бъдат ориентирани за ремонт на детската градина в с. Черни връх, където вървят 30 деца. Тя е тежко потърпевша и ще бъде ремонтирана с тези пари. Подкрепям политиката на държавното управление децата да вървят на детски градини и това е добър мотив да покажем, че влагаме в децата.
 Омбудсманът упорства ЕВН да опростят сметките за ток ​за потърпевшите в Бургаско Омбудсманът упорства ЕВН да опростят сметките за ток ​за потърпевшите в Бургаско
Омбудсманът Мая Манолова упорства ЕВН да опростят сметките за ток за ноември на потърпевшите фамилии от наводненията в Бургаско.

Омбудсманът Мая Манолова показа, че против законовите оферти да се лимитират пълномощията на банките при гонене на длъжници има сериозен отпор, тъй като има финансови ползи.
Мая Манолова, омбудсман на Р България: Сега банките имат привилегията по извлечения от сметки, без да потвърждават нищо, да осъждат длъжниците си, като се разчита, че те няма да злоупотребят с това. Необходима е процедура на предварителна инспекция дали сметката, която банката предявява, е правилна, дали не си е прибавила нещо, дали не е нараснала лихвите и дали е отчела всички вноски. Трябва да се включи служебно обвързване на съда дали в контракта с клиента няма неравноправни клаузи. Според европейското законодателство съдилищата са длъжни да наблюдават договорите сред консуматори и снабдители на услуги, в това число и на банките.  Обмудсманът Мая Манолова в отбрана на бедните длъжници Обмудсманът Мая Манолова в отбрана на бедните длъжници
Омбудсманът Мая Манолова готви строги регулации за компаниите за бързи заеми и за събиране на просрочени отговорности, както и за ограничение на свръх п...

Тя добави, че се изследват най-хубавите европейски практики за така наречен „ безконечен дебитор “ - жител, който е изпаднал в гражданска неплатежоспособност. Тя добави, че е направила първата крачка със закона длъжникът да има право да оспори цената, на която се прави оценка жилището му при продажба от частен правосъден реализатор.
Мая Манолова, омбудсман на Р България: Всички страни имат процедури, освен тъй като е аморално да изстискваш до дъно банкрутирал човек, само че това не носи и плюсове за стопанската система. Започнах процедура за относително европейско проучване по какъв начин привилегиите на банките са уредени в останалите европейски страни, а най-хубавите практики да се приложат и тук.
Тя подсети, че в границите на Европредседателството ще провежда среща за двойния стандарт на храните, тъй като това е въпрос, който не визира просто усета на българите и източноевропейците, а е въпрос за бъдещето на Европа и достолепието на жителите ѝ.
 Манолова: Ще упорствам за нова инструкция за уеднаквяване на храните в Европейски Съюз Манолова: Ще упорствам за нова инструкция за уеднаквяване на храните в Европейски Съюз
Подадена е петиция в Екологичен потенциал, с цел да се одобри законодателсто и да има идентични стандарти при храните. Това сподели Мая Манолова преди срещата в Братислава, пос...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР