В студиото на Още от деня министърът на транспорта, информационните

...
В студиото на Още от деня министърът на транспорта, информационните
Коментари Харесай

Росен Желязков: Всеки един от претендентите за концесия на Летище София има шанс

В студиото на " Още от деня " министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков разяснява, че интернационалната процедура е летищата и всички действия, " неприсъщи на страната " да бъдат отдавани на концесия. Състоянието на Български държавни железници той разказа като " устойчиво към развиване ".

" 55% има значение концесионното заплащане на година, 45% има бизнес проектът и предлагането за развиване на летище София, в т. ч. и финансовият модел, който се предлага. От тези 45%, 10% имат значение вложенията. Това демонстрира, че сега, без значение от всевъзможни спекулативни допускания, които се стартират в общественото пространство, всеки един от участниците има шансове да бъде класиран преди всичко ", по този начин Желязков разяснява процедурата по желание на концесионера на Летище София и добави, че до момента в който тя тече и комисията работи няма да спекулира по отношение на това, кой е любимецът.
Относно въпроса за какво летището се отдава на концесия, макар че е печелившо, Желязков разяснява, че летището остава държавно, а моделът за развиване в сходни действия, които " не са присъщи на страната ", е да бъдат отдавани на концесионер.
" Когато има интернационален оператор, който оперира на доста летища, той може да си разреши в цялото портфолио да прави действия, които на едно място са печеливши, а на друго - не са, и да предлага по-добри услуги. В момента Летище София ЕАД до известна степен е неконкурентноспособно на другите два наземни оператора и то по справедливи аргументи - просто, тъй като оперира единствено едно летище. "
Желязков дефинира аргумента, че летището не би трябвало да бъде отдавано на концесия, защото е обект от стратегическо значение за страната, като " несериозенЮ, тъй като летищата във Варна и Бургас, както и " Лукойл ", мобилните оператори и други също за обекти от стратегическо значение:
" Формата на благосъстоятелност не трансформира обстоятелството, че един обект е от стратегическо значение. Важното е страната да участва и аз ви споделих по какъв начин участва - Гранична полиция, Митница, ветеринарен и хигиеничен надзор. Това ще бъде страната на летището в София ".
Желязков удостовери, че концесионните такси от Летище София ще влизат във Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система.
" Има единствено една наредба от закона за държавния бюджет за 2019 година, съгласно която първичното концесионно заплащане в размер на 550 милиона би трябвало да влезе в държавния бюджет и може да послужи за погасяване на отговорностите на БДЖ и НКЖИ към държавния бюджет ", изясни той.
Попитан по какъв начин би описал положението на БДЖ, Желязков отговори: " Стабилно към развиване ":
" Защо е устойчиво? Защото наклонността демонстрира ясно, че в първо четиримесечие има възходяща наклонност, както във връзка с пътническите транспорти, по този начин и във връзка с превозените товари. "
Целия диалог с министър Желязков гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР