В студиото на Още от деня експертът от ЦИК се

...
В студиото на Още от деня експертът от ЦИК се
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Скоро ЦИК ще излезе с доклад за хода на местните избори

В студиото на " Още от деня " специалистът от ЦИК се спря на някои нередности, явили се по време на гласуването за локални органи на властта, и разтълкува аргументите за тях. Въпреки това Димитров е на мнение, че е прибързано да се мисли за промени в изборното законодателство, като направи ангажимента, че в диалога изрича персонално мнение.

В отчета на ЦИК за изборите, който следва да излезе " доста скоро ", по думите на Димитров, ще бъдат отразени мненията на неговите сътрудници.

Що се отнася до настояването на Мая Манолова за касирани на изборите в София, като и на други претенденти в други обитаеми места, Димитров сподели, че в някои случаи сигурно има учредения. Той даде образец с изборите в две села е употребявано симпатично мастило. Той изясни, че тогава комисиите са приели, че следите които остават, погледнати към светлината, се одобряват като автентичен избор. Сега това не е по този начин: секционните и общинските изборни комисии са приели, че бюлетините са действителни, заради което ще има правосъдно изговаряне по проблема.

Съдът ще се произнесе и по няколко други проблеми, които се отнасят по-скоро до избора на общински съветници. Такъв е казусът в Сливен, където съдът е постановил наново броене на бюлетините за общински съветници. В сходно е и положението в Перник. Срокът за повторното броене на бюлетините е до 20 ноември.

Относно пазаруването на гласове Димитров е песимистичен за използването на репресивни ограничения против нарушителите. Привърженик на друга мярка - те да бъдат отнемане от право на глас за интервал от няколко години, каквато е практиката в някои западни страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР