В студиото на Още от деня“ бившият министър на здравеопазването

...
В студиото на Още от деня“ бившият министър на здравеопазването
Коментари Харесай

В Още от деня“: Как да се подобри здравеопазването в България?

В студиото на „ Още от деня “ някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева и някогашният зам.-министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров разискаха опциите за нарастване на заплатите в бранша, както и методите, по които да се усъвършенства работата му. И двамата се оповестиха за това лечебните заведения да могат да действат в конкурентна среда.

Има няколко съществени спънки, пред които се сблъсква всеки нов министър на опазването на здравето - наследството на предшественика си, слагането на нови задания и потреблението на невралгични тематики за политически цели. Това съобщи някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева. По думите ѝ, увеличението на заплатите в бранша може да премине единствено посредством механизмите за финансирането на обособените лечебни заведения и изясни:
доктор Таня Андреева - някогашен министър на опазването на здравето: Лечебните заведения за положително или неприятно са търговски сдружения и фонд „ Работна заплата “, като всеки различен разход на лечебното заведение, се образува на база разбор на прихода. В една система, в която има избрани цени за клиничните пътеки и има предели на кревати и действия, няма по какъв начин да извадят повече от това, което НЗОК ще им заплати.  Приключи митингът на здравните служащи, от на следващия ден са в протестна подготвеност Приключи митингът на здравните служащи, от на следващия ден са в протестна подготвеност
Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети народен митинг в София. Те желаят по-високи заплати и смяна в Закона за съсловните организаци...

Има учредения да се приказва за неприятно харчени пари в опазването на здравето и това е една от аргументите за митингите в бранша, съобщи някогашният зам.-министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. По думите му, общественият запас би трябвало да е по-голям, тъй като пациентите дават прекалено много от джоба си.

Той изрече мнението, че казусът със заплащането в бранша не може да се реши със дотации.
доктор Стойчо Кацаров - предс. на Център за отбрана на правата в опазването на здравето, някогашен зам.-министър на опазването на здравето: Проблемът с медицинските сестри, че са малко, неприятно платени и специалността им стана непрестижна, не е от през вчерашния ден, а от най-малко 10 години. Има задоволително време да се проучват процесите и да се предприеме промяна в цялата здравна сфера, тъй че всеки да получи полагащия му се дял. Има значими неща, които би трябвало да предхождат заплащанията - свързани с метаморфоза и редефиниране на тяхната активност и парите да покрият функционалностите, които са написани.  Близо 3 млн. лева за детско опазване на здравето ще отпусне държавното управление Близо 3 млн. лева за детско опазване на здравето ще отпусне държавното управление
Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове на акушеро-гинекологични лечебни заведения с премиера и със здравния министър.

Д-р Андреева съобщи, че качеството на здравната услуга не е правопропорционално със заплащането. Д-р Кацаров посочи, че в заплащането сред другите лекари и медицински експерти има разлика в пъти и това би трябвало да се промени.

И двамата се оповестиха лечебните заведения да действат в конкурентна среда.
доктор Таня Андреева - някогашен министър на опазването на здравето: Трябва да се отварят и затварят лебечни заведения на конкурентен принцип. Когато някой не работи и не обезпечава положително опазване на здравето на пациентите си [...], тези лечебни заведения би трябвало да затварят, а да работят тези, които качествено лекуват пациента.
По думите на доктор Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР