В студиото на Денят започва“ известният гинеколог и онколог проф.

...
В студиото на Денят започва“ известният гинеколог и онколог проф.
Коментари Харесай

Проф. Горчев: Неправилно е да делим болниците на държавни и частни

В студиото на „ Денят стартира “ известният гинеколог и онколог проф. Григор Герчев разяснява наложения мораториум върху нови медикаменти и лекувания, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични медикаменти. Той означи, че е погрешно в обществото лечебните заведения да се разделят на държавни и частни, а единственият аршин при оценката им би трябвало да е качеството на болничната услуга. Той обаче съобщи, че страната не е построила и една модерна болница за последните 25 години, поради което нишата е била заета от частни вложители.

Въпросът с мораториума върху медикаменти би трябвало да се огледа от две гледни точки, съобщи проф. Горчев. Той добави, че е разбираема гледната точка на министъра на опазването на здравето, който е финансист. Според него би трябвало да има бюдежтна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в лечебните заведения.
проф. Григор Герчев: Държавата би трябвало да влага в нови болнични заведения, които ги няма на пазара, поради което частните вложители вложиха в нови лечебни заведения.
Проф. Герчев разяснява, че в България са малко центровете, където се прави изцяло лекуване на онкологични болести. Той добави, че неналичието на надзор допуска появяването на злоупотреби.
проф. Григор Герчев: Малко са центровете, които събират всичко в едно и се позволяват основни неточности във връзка с положителната процедура в химиотерапията. Злоупотребата е неуспорим факт, тъй че има механизми, които би трябвало да се движат естествено и да се ограничи злоупотребата.
 Арабски жител е уредникът на схемата за експорт на медикаменти Арабски жител е уредникът на схемата за експорт на медикаменти
Арабски жител е уредник на схемата за противозаконен експорт на медикаменти за чужбина към Западна Европа. Той е единият от арестуваните 7 души при опер...

Проф. Герчев се разгласи и за по-строг надзор върху метода, по който се разтварят и разпределят медикаментите за химиотерапия и лекуване на онкоболни. Той акцентира, че търговците се стремят да печелят и че скъпата химиотерапия има благоприятен финансов резултат върху лечебните заведения, само че е рисково, когато лекарите влязат в ролята на търговци.
проф. Григор Герчев: Както има мораторуим върху нови действия, би трябвало да се реши да има система за разтвор на медикаменти в клиниките по химиотерапия.
Проф. Герчев акцентира, че с изключение на преустройство на клиничните пътеки, би трябвало да има и презчисляване на цената на медикаментите, тъй като 30% от бюджета на Здравната каса е предопределен за закупуването на медикаменти. По думите му това е с десетина % повече от междинната стойност, която заплащат европейските страни за медикаменти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР