В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска

...
В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска
Коментари Харесай

Казусът с ваксините от Турция и д-р Москов: Мнението на експерти

В студиото на Денят стартира доктор Хасърджиев от Националната пациентска организация сподели, че е неотложно да бъде изменен методът за обезпечаване на ваксини у нас. А шефът на болница „ Св. Иван Рилски “ доктор Дечо Дечев съобщи, че един от проблемите довели до усложненията на здравното министерство е неприятното обмисляне, което значително е и поради честата промяна на министъра на опазването на здравето.

Очакваме при делото против Петър Москов да се разбере дали страната е ощетена, само че по-големият въпрос е в системата за имунизациите, съобщи доктор Хасърджиев. Безопасността на имунизациите е въпрос за Европейската организация по медикаментите, добави той, като посочи, че заводът, в който са били създадени въпросните ваксини, е произвеждал ваксини, употребявани за България. Той прикани да не се приказва ненужно за заплахата за имунизациите, изключително предвид на антиваксиналните придвижвания.
 Станимир Хасърджиев, ръководител на УС на Националната пациентска организация: Въпросът е по какъв начин се доближи до цялата обстановка. Ваксините се доставят и поръчват по метод, който не познолява имунизациите да идват в България в точния момент, не разрешава на страната да договяра задоволително положителни условия с производителите. В международен мащаб има плроблем с производството на имунизациите. Те не се създават за ден, възнамеряват се с две години напред.  Спецсъдът взема решение дали ще приключи делото против Петър Москов за имунизациите Спецсъдът взема решение дали ще приключи делото против Петър Москов за имунизациите
Специализираният углавен съд би трябвало да реши дали ще приключи делото за имунизациите против някогашния здравен министър Петър Москов и неговия заместител Ад...

Според доктор Дечев има изрично потвърдени неща, които не са обект на това дело - позволено е да се употребяват нерегистрирани ваксини, прекосяването им е станало с нередовни документи, напълно осъзнато вносът и приложението на имунизациите са направени с отчет към Министерски съвет, който му разрешава бартерната договорка, съобщи доктор Дечев. Така по думите му е основан риск за децата, тъй като имунизациите не са минали ограниченията за сигурност на Европейски Съюз, защото са били нерегистрирани.
 доктор Дечо Дечев, изпълнителен шеф на болница св. Иван Рилски: Винаги е имало проблем с доставките на имунизациите. За пръв път се отива към подобен метод за решение на казуса. Имало е документирани оферти за регистрирани у нас ваксини, които господин Москов е пренебрегнал. Това води до съмнението, че има и различен интерес, с изключение на медицинския.  Прокуратурата разкри нарушавания в Агенция Прокуратурата разкри нарушавания в Агенция "Медицински одит "
Проверка на прокуратурата демонстрира, че през предходната година одитът е ревизирал 11 смъртни случая в лечебни заведения без да сезира държавното обвиняване....

И двамата лекари се сплотиха към мнението, че въпросът с имунизациите би трябвало да се взема решение в вероятност.

Д-р Хасърджиев акцентира, че при актуалните ваксини рисковете са минимални и с помощта на тях се заобикалят голям брой болести. Той добави, че въпросната ваксина, импортирана от Турция, е била необятно употребена преди България да влезе в Европейски Съюз, а заплахата ѝ се надвишава.

Казусът с Медицинския одит не би трябвало да се гледа в стеснен набор, защото казусът на организацията е в това, че е подчинена на министъра. Това значи, че организацията би трябвало да ревизира принципала си - Министерството на здравеопазването, съобщи доктор Дечев.
доктор Дечо Дечев, изпълнителен шеф на болница св. Иван Рилски: Тази организация би трябвало да бъде изведена от това положение, с цел да упражнява първокласен надзор.
Д-р Хасърджиев добави, че по света сходни организации са изведени отвън принципала си и включват необятен публичен надзор, в който място имат и лекарите.
Станимир Хасърджиев, ръководител на УС на Националната пациентска организация: Хора и жители са сезирали организацията по подозрения за нарушавания, само че рядко се е стигало до решения в интерес на жителите и пациентите. Смисълът на организацията не е наказване, а да се предотвратят в бъдеще сходни проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР