В студената коледна утрин на 26 декември 1996 година бизнесменът

...
В студената коледна утрин на 26 декември 1996 година бизнесменът
Коментари Харесай

Ужасяващото убийство на малката Кралица на красотата


В студената коледна заран на 26 декември 1996 година предприемачът Джон Бенет Рамзи и брачната половинка му Патси откриват леглото на 6-годишната си дъщеричка Джонбеней празно. Часове по-късно телцето на красивото малко момиченце ще бъде намерено в мазето на фамилния дом в градчето Боулдър в американския щат Колорадо, споделя Дир.бг.

Днес, 23 години по-късно, това ужасяващо ликвидиране към момента не е разкрито, причинителят е незнаен, а казусът, по който работи и ФБР от дълго време е студено досие.

" Смъртта на невинността "

Джонбеней Патриша Рамзи се ражда на 6 август 1990 година в болница в Атланта, щата Джорджия. Баща й - 47-годишният тогава Джон Бенет Рамзи и майка й - 34-годишната някогашна Мис Вирджиния Патси Рамзи към този момент имат 3-годишно момченце Бърк. Това е втори брак за Джон Бенет, който има наследник и щерка от първата си брачна половинка. Бракът му обаче приключва с бракоразвод през 1978 година.

Животът на фамилията е идеалният образец за американската фантазия. Джон Бенет е мултимилионер - създател и притежател на компютърна компания, която по-късно ще стане дъщерна на колоса " Локхийд Мартин ". Патси отглежда двете деца в огромната фамилна къща в градчето Боулдър, Колорадо, където семейството се мести след раждането на Джонбеней.

 Къщата на семейство Рамзи в Боулдър

Къщата на семейство Рамзи в Боулдър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 6-годишна възраст красивото момиченце към този момент върви по стъпките на майка си и е носителка на цели пет трофеи за хубост, в това число Мини Мис Колорадо. Очарователната усмивка на Джони (както я назовават всички) и блестящата й руса коса я трансформират в център на вниманието, а детето обожава светлините на прожекторите и на драго сърце театралничи за фотоси.

 Джонбеней печели пет трофеи за хубост

Джонбеней печели пет трофеи за хубост

Снимка: Ramsey family photos

На 25 декември семейство Рамзи е на посетители при другари. Джонбеней е щастлива поради полученото ново колело и идната отмора на езерото Мичиган. Около 21.30 часа фамилията се прибира и Патси поставя дъщеричката си да спи. Това е последният път, в който майката ще види детето си живо.

В 5.52 часа на идната заран на телефон 911 е подаден сигнал от изпадналата в нервност Патси Рамзи. Тя оповестява, че момиченцето й е го няма, а на стълбите на кухнята е разкрила писмо от две страници и половина с искане за откуп. В него написа, че родителите би трябвало да платят 118 000 $, в случай че желаят да видят още веднъж Джонбеней.

 Писмото с искане за откуп е извънредно дълго

Писмото с искане за откуп е извънредно дълго

Снимка: Wikimedia

Три минути по-късно в дома на Рамзи идват двама служители на реда. Те стартират претършуване на къщата, като откриват, че няма следи от влизане с щурм. Единият от униформените - Рик Френч слиза в мазето, стигайки до врата с дървена брава. Полицаят обаче прави съдбовна неточност - не я отваря. Той не знае, че от другата страна на вратата е тялото на 6-годишната Джонбеней.

Втората сериозна неточност на служителите на реда е, че не отделят къщата, а разрешават на другари на родителите също да влязат в дома. Докато Джон Бенет се подготвя да заплати претенции откуп, на мястото идва и екип криминалисти. Първоначалната версия е похищение, по тази причина и единствената стая, на която са поставени полицейски ленти е тази на момиченцето. В 8 часа на място идва и детектив Линда Арнд, която чака позвъняване от похитителите. Такова обаче няма.

В 13 часа детектив Арнд моли Джон Бенет и фамилният другар Флийт Уайт да огледат къщата за " нещо неправилно ". Двамата мъже слизат в мазето, където бащата отваря вратата, пред която преди часове се е спрял служителят на реда Френч. В помещението той вижда тялото на щерка си, завито с бяло одеяло. Устата на Джонбеней е залепена с тиксо, а към китките и врата й има найлонова корда. Двете завързани ръце на момиченцето са вдигнати над главата му, а на лявата ръчичка имало нарисувана с алено мастило фигура, наподобяваща сърце.

 На лявата ръчичка имало нарисувана с алено мастило фигура, наподобяваща сърце

На лявата ръчичка имало нарисувана с алено мастило фигура, наподобяваща сърце

Снимка: criminalia.es

Джон Бенет сграбчва тялото на детето си и хуква нагоре по стълбите - поредна неточност, която в допълнение ще обърка следствието.

Аутопсията демонстрира, че момиченцето е умряло от задушаване, съчетано с черепно-мозъчна контузия, като гибелта е настъпила сред 22 часа на 25 декември и 6 часа сутринта на 26 декември. Джонбеней не е изнасилена, само че по влагалището й има следи от принудително навлизане. Найлоновата корда, с която е удушено детето е завързана посредством комплицирани, моряшки възли за част от четка за багра. Едната част от четката е открита в комплекта за изобразяване на майката Патси, само че другата е изчезнала безследно.

На Нова година Джонбеней Рамзи е опята в черква в Атланта, след което е заровена в гробищния парк на град Мариета, щата Джорджия.

 Малката Кралица на хубостта е заровена в Джорджия

Малката Кралица на хубостта е заровена в Джорджия

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заподозрени

Първите обвинени са самите родители. Според проверяващите, писмото с настояването за откуп е извънредно дълго. Освен това е написано с химикал и хартия от къщата на семейство Рамзи, почеркът наподобява на този на Патси Рамзи, а сумата от 118 000 $ съмнително съответствува с получения от Джон Бенет бонус по-рано през годината. Графологичната експертиза обаче не открива съвпадане с почерците на бащата и майката. Освен това двамата родители не сътрудничат на следствието. По-късно Джон Бенет и Патси изясняват, че повода са опасенията им, че по този метод полицията ще откри своите " лесни обвинени " и няма да организира цялостно следствие.

 Джон Бенет и Патси Рамзи

Джон Бенет и Патси Рамзи

Снимка: Скрийншот/You Tube

Следващият, който попада в полезрението на детективите, е 9-годишният брат на убитото момиченце - Бърк. При аутопсията в стомаха на Джонбеней са разкрили късчета ананас, а при огледа на къщата, в кухнята е открита купа с вкусния плод, по която са открити отпечатъци на момченцето. При разпитите родителите декларират, че не си спомнят да са давали на щерка си ананас преди да си легне. Това кара проверяващите да се съмняват, че Джон Бенет и Патси са измислили историята с отвличането, с цел да прикрият сина си, който е умъртвил сестра си.

9-годишният Бърк също е разпитван, а фамилията наема юристи, които да дават изказвания, защото всичко, което споделят се обръща против тях. Направени са редица проучвания на ДНК материала и кръвта по бельото на момиченцето. Взети са проби от материала под ноктите. Нито едно от проучванията не води към фамилията на дребната Кралица на хубостта.

 При последните проби проверяващите са открити ДНК от двама мъже по бельото на детето

При последните проби проверяващите са открити ДНК от двама мъже по бельото на детето

Снимка: Boulder police

Въпреки това през 1999 година правосъдните заседатели в Боулдър гласоподават Джон Бенет и Патси Рамзи да бъдат упрекнати в убийството на 6-годишната им щерка. Окръжният прокурор Алекс Хънтър обаче отхвърля да повдигне публични обвинявания против родителите заради липса на задоволително доказателства. Семейството се връща в Атланта, а през 2001 година излиза книгата им " Смъртта на невинността ", в която упрекват медиите, че са унищожили живота им.

ФБР се намесва

През 2003 година със случая се заемат сътрудници на Федералното бюро за следствие. В края на декември екипът от проверяващи оповестява, че част от тестът, взета от кръвта, открита по гащичките на Джонбеней, е с задоволително положително качество, с цел да бъде вкарана в базата данни с 1,6 милиона ДНК профила. Тя е от незнаен мъж, само че не съответствува с ДНК профилите на нито един от родителите.

Проверката в системата също претърпява неуспех - съвпадане няма, макар че сътрудниците не престават да ревизират тестът всяка седмица. Водещият следовател А.Джеймс Колар изяснява, че следи от ДНК са открити и по найлоновата корда, както и по четката.

Патси Рамзи не дочаква да види по какъв начин ще продължи следствието на убийството на Джонбеней. Тя умира от рак на яйчниците на 24 юни 2006 година на 49 години и е заровена до щерка си.

Неочаквано самопризнание

На 16 август 2006 година е обявено, че в Тайланд е арестуван 41-годишният Джон Марк Кар, който е обвинен за убийството на Джонбеней Рамзи. Бившият преподавател декларира, че е дрогирал момиченцето, насилил го е полово, само че не е желал да го убива, а гибелта му е настъпила инцидентно и става въпрос за трагичен случай. Когато проверяващите го попитали по какъв начин е влезнал в къщата, мъжът отказал да разяснява. Освен това твърдял, че взел Джонбеней от учебно заведение, а по време на убийството тя била във почивка.

 41-годишният Джон Марк Кар признава, че е умъртвил момиченцето

41-годишният Джон Марк Кар признава, че е умъртвил момиченцето

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прокуратурата не повдига обвинявания против Кар, защото в кръвта на Джонбеней не са открити следи от опиати, а взетата ДНК проба от Джон Марк Кар не съответствува с откритата по бельото на момиченцето.

Последни старания

През идващите четири години по случая не се работи, само че през 2010 година е публично обновен. Комисия от щатски и федерални проверяващи стартира нови разпити, с цел да стигнат до килъра на 6-годишната Кралица на хубостта. Разследващите залагат и на развиването на технологиите, като насочват вниманието си върху ДНК пробите.

Резултатите от последвалите проби карат криминалистите да имат вяра, че в действителност откритият материал по бельото на детето е от двама мъже, а не от един. През 2016 година е обявено, че ДНК тестът е изпратена в офиса на ФБР в Колорадо, където ще бъдат употребявани най-модерните способи за установяването на по-точен ДНК профил на килъра.

И до през днешния ден казусът остава отворен, само че мистерията кой умъртви Джонбеней Рамзи остава неразкрита.

 Джонбеней остава вечно на 6

Джонбеней остава вечно на 6

Снимка: Ramsey family photos

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР