В строителството само на пръв поглед работят нискоквалифицирани хора. Данните

...
В строителството само на пръв поглед работят нискоквалифицирани хора. Данните
Коментари Харесай

Строителните работници не се с ниска квалификация

„ В строителството единствено на пръв взор работят нискоквалифицирани хора. Данните приказват за друго. 85% от заетите в строителството са квалифицирани, 15% от тях са с висше обучение. Над 200 000 души са заети в строителния бранш, а образуваният за предходната година оборот е в размер на 15 милиарда лв. “, заяви пред БНР Борислав Брайков, пълномощник на Дружество „ Строителна подготовка “ към Камарата на строителите.

Той уточни специалностите, за които продължава да има апетит в бранша. Това са заварчици, оператори на кранове, на подемни машини.

Над 1100 възпитаници на година избират строителната специалност съгласно данни на МОН. Работодателите все по-често осъзнават, че имат ангажимент към основаването на фрагменти.

„ Отговорността на строителните площадки се увеличи “, означи Брайков и заяви, че се вършат опити за дигитализиране на процеса на образование.

„ Проблемът за приключване на фрагменти към чужбина е натурален и не може да бъде преодолян. Нормално е да се търси по-добро възнаграждение. Пътят е към възстановяване на изискванията за работа и хората да видят, че се грижим за тях “, уточни още Борислав Брайков.

„ Липсва фокусиране върху процеса. Около 40 млн. лв. заделя страната годишно за професионално обучение, които минават през центровете за професионално образование. От тези пари не сме усвоили и един лев, тъй като не сме бенефициенти. Ние сме хората, които са най-заинтересовани и едни от най-добре познаващите изискванията и потребностите на бранша “, сподели той.

Вътрешна македонска революционна организация внесе в Министерски съвет концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос. Като детайл от тази идея е опцията за развиване на центрове за образование на нискоквалифицирани служащи, по сходство на някогашните трудови войски. Има ли капацитет в тази концепция чуйте в репортажа в звуковия файл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР