В стремежа си към преизбиране израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху

...
В стремежа си към преизбиране израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Бунтът на ултраортодоксалните застрашава надеждата на Нетаняху за преизбиране

В устрема си към преизбиране израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и мина към ясна тактика: да разчита на твърдата поддръжка на ултраортодоксалните си политически съдружници и да потуши коронавирусната пандемия с една от най-агресивните акции за имунизация в света, осведоми Българска телеграфна агенция. Ултраортодоксалните общности обаче подценяват намерено рекомендациите за сигурност и със мощ се опълчват на опитите на полицията да ги принуди да съблюдават ограниченията.

Така че този брак по сметка се трансформира в задължение. Нетаняху следи по какъв начин неговите политически сътрудници подкопават войната на страната против вируса и разпалват публично неодобрение, което ще е опасност за него на изборите.

"Нетаняху се надява, че Израел ще бъде първата страна в света, ваксинирала своето население (срещу КОВИД-19), че той ще може да отвори стопанската система за всички - ултраортодоксални и невярващи - и че тогава казусът ще бъде пропуснат ", споделя предизборният пълководец Моше Клугхафт, който е бил консултант на израелския министър председател. По думите му, в случай че сегашните проблеми се запазят, "Нетаняху ще бъде в огромно усложнение ".

При по-малко от два месеца до изборите на 23 март, Израел се намира в парадоксална обстановка. Само за един един месец са имунизирани над една четвърт от 9,3-те милиона поданици и се чака до изборния ден да бъде ваксинирано цялото възрастно население. В същото време Израел е една от развитите страни с най-високо ниво на заразяване, с към 8000 нови случая на денонощие. Тази седмица бе затегнат наложения преди месец в страната локдаун, като бяха спрени съвсем всички полети до и от интернационалните летища в страната.

Причините за разпространяването на болестта са доста. Преди да бъдат затворени летищата, завръщащите се от чужбина израелци донесоха със себе си мощно заразните разновидности на ковид. Освен това други елементи от популацията не съблюдават наредбите на локдауна за затваряне на магазини, учебни заведения и заведения за хранене. Но безспорно ултраортодоксалните общности, при които учебните заведения остават отворени, синагогите са цялостни и многолюдните сватби и погребения не престават, е движещата мощ за огромния брой новозаразени.

Експерти правят оценка, че в тази каста, която съставлява към 12 на 100 от израелското население, са 40 на 100 от случаите на COVID-19 в страната. Официалните данни демонстрират също, че равнищата на имунизирани в селищата с ултраортодоксално население (където постоянно науката стои по-долу от вярата) са доста под тези в останалите елементи на страната.

Ултраортодоксалните от дълго време упражняват непропорционално въздействие в Израел, като употребяват основния си статут в Народното събрание, с цел да получават отстъпки от националните водачи. Ултраортодоксалните мъже са освободени от наложителната военна работа. Училищата на тази общественост получават великодушни дотации, против което обезпечават лимитирано обучение, концентрирано съвсем напълно върху религиозни науки и пренебрегващо значими предмети като математиката, британския език и науките. Когато пораснат, доста ултраортодоксални мъже не желаят да работят и получават обществени помощи, до момента в който учат в религиозни семинарии.

Тази система от дълго време провокира неодобрение измежду светското болшинство в Израел, а икономисти неведнъж са предупреждавали, че тя е неустойчива. Политическите водачи обаче рядко са проявявали предпочитание да посегнат на тази система.

Нетаняху не е изключение. Запазвайки паричните потоци, той имаше благонадежден съдружник през множеството от 12-те си години на власт. Подкрепата на ултраортодоксалните е сериозно значима за Нетаняху, с цел да опита да сформира съдружно болшинство, което да му даде имунитет против обвиняванията в корупция.

Резкият скок в разпространяването на болестта, в композиция с митингите и насилието, обаче притегли вниманието. През последните дни огромни тълпи от ултраортодоксални стачкуващи, мнозина от които без маска, атакуваха служителите на реда, изпратени да ползват наредбите за затваряне, както и публицистите, отразяващи размириците.

Нетаняху, който разчита, че програмата за имунизация ще му даде подтик за победа, като че ли не желае или не може да управлява своите ултраортодоксални съдружници. На въпрос за размириците Нетеняху сподели пред кореспонденти тази седмица, че е опитал да се обади на равина Хаим Каневски - един от най-влиятелните духовни водачи в страната. 93-годишният Каневски обаче "не беше разполагаем ", оплака се Нетаняху и съобщи, че е оставил известие на правнука на равина.

Тази забележима уязвимост стартира да е от изгода за противниците на Нетаняху. Силно набъбна известността на Яир Лапид - водача на центристката партия "Йеш атид " ( "Има бъдеще "), която е насочена към междинната класа и нерелигиозните гласоподаватели. "Ще сложим завършек на тази полуда ", написа Лапид в "Туитър ". "С нас ще има един закон за всички ", добави той. Анкети от тази седмица предвиждат, че "Йеш атид " ще се класира втора на изборите след "Ликуд ", само че вероятно ще бъде в по-добра позиция от партята на Нетаняху за сформиране на ръководеща коалиция. Друго изследване, на "Канал 12 ", откри, че 60 на 100 от респондентите не желаят ултраортодоксални партии в идващото правителснтво.

Доктор Надав Давидович, шеф на школата за обществено здраве към университета "Бен Гурион " и държавен консултант за ковид, споделя, че ултраортодоксалната общественост основава редица политически усложнения. Той загатва автономията на тази част от обществото, нейното съмнение към властта, фрагментираното водачество, метода на живот и пренаселеността на кварталите й. "Всичко това вкупом основава доста удобна среда за инфекцията ", споделя той.

Според Давидович пращането на полиция постоянно утежнява ситуацията. Вместо това, съгласно него, специалисти би трябвало да работят с водачи от общността по дълготрайни стратегии, които да подобрят съобразяването с ограниченията на локдауна и да убедят хората, че имунизацията е безвредна. Той споделя, че към този момент има усъвършенстване по двата фронта и че чака този наклонност да се резервира.

Но поради темповете на разпространението на болестта и това, че всеобщата имунизация ще даде резултат чак след седмици, не е ясно какъв брой ще се усъвършенства обстановката до изборния ден. "Смятам, че разполагаме по всевъзможен начин да отваряме последователно през идващите седмици ", споделя Давидович. "Вече имаме прогрес. Трябва обаче да сме внимателни и търпеливи ", прибавя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР