В стремежа си към преизбиране израелският премиер Бенямин Нетаняху премина

...
В стремежа си към преизбиране израелският премиер Бенямин Нетаняху премина
Коментари Харесай

Бунтът на ултраортодоксалните застрашава надеждата на Нетаняху за преизбиране

В устрема си към преизбиране израелският министър председател Бенямин Нетаняху мина към ясна тактика: да разчита на твърдата поддръжка на ултраортодоксалните си политически съдружници и да потуши коронавирусната пандемия с една от най-агресивните акции за имунизация в света. Ултраортодоксалните общности обаче подценяват намерено рекомендациите за сигурност и със мощ се опълчват на опитите на полицията да ги принуди да съблюдават ограниченията. Така че този брак по сметка се трансформира в задължение. Нетаняху следи по какъв начин неговите политически сътрудници подкопават войната на страната против вируса и разпалват публично неодобрение, което ще е опасност за него на изборите.

" Нетаняху се надява, че Израел ще бъде първата страна в света, ваксинирала своето население, че той ще може да отвори стопанската система за всички - ултраортодоксални и невярващи - и че тогава казусът ще бъде пропуснат ", споделя предизборният пълководец Моше Клугхафт, който е бил консултант на израелския министър председател. По думите му, в случай че сегашните проблеми се запазят, " Нетаняху ще бъде в огромно усложнение ".

При по-малко от два месеца до изборите на 23 март, Израел се намира в парадоксална обстановка. Само за един един месец са имунизирани над една четвърт от 9,3-те милиона поданици и се чака до изборния ден да бъде ваксинирано цялото възрастно население. В същото време Израел е една от развитите страни с най-високо ниво на заразяване, с към 8000 нови случая на денонощие. Тази седмица бе затегнат наложения преди месец в страната локдаун, като бяха спрени съвсем всички полети до и от интернационалните летища в страната.

Причините за разпространяването на болестта са доста. Преди да бъдат затворени летищата, завръщащите се от чужбина израелци донесоха със себе си мощно заразните разновидности на ковид. Освен това други елементи от популацията не съблюдават наредбите на локдауна за затваряне на магазини, учебни заведения и заведения за хранене. Но безспорно ултраортодоксалните общности, при които учебните заведения остават отворени, синагогите са цялостни и многолюдните сватби и погребения не престават, е движещата мощ за огромния брой новозаразени. Експерти правят оценка, че в тази каста, която съставлява към 12 на 100 от израелското население, са 40 на 100 от случаите на ковид в страната. Официалните данни демонстрират също, че равнищата на имунизирани в селищата с ултраортодоксално население (където постоянно науката стои по-долу от вярата) са доста под тези в останалите елементи на страната.

Ултраортодоксалните от дълго време упражняват непропорционално въздействие в Израел, като употребяват основния си статут в Народното събрание, с цел да получават отстъпки от националните водачи. Ултраортодоксалните мъже са освободени от наложителната военна работа. Училищата на тази общественост получават великодушни дотации, против което обезпечават лимитирано обучение, концентрирано съвсем напълно върху религиозни науки и пренебрегващо значими предмети като математиката, британския език и науките. Когато пораснат, доста ултраортодоксални мъже не желаят да работят и получават обществени помощи, до момента в който учат в религиозни семинарии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР