В стремежа си да ограничим потреблението на найлонови торбички за

...
В стремежа си да ограничим потреблението на найлонови торбички за
Коментари Харесай

Добра идея ли са торбичките за многократна употреба

В устрема си да ограничим потреблението на найлонови торбички за еднократна приложимост, през последните години бяха въведени разнообразни ограничения - слагане на цена на торбичките или пък поощряване на използването на огромни торби за многократна приложимост, които обаче също са създадени от найлон, и то доста по-плътен и резистентен.

Целта на тези торби е да бъдат употребявани в продължение на дълги години и по този начин потреблението на найлон и пластмаса доста да намалее.

Но Грийнпийс и неправителствената организация Environmental Investigation Agency разгласиха отчет, съгласно който тактиката не върви по проект. В него те настояват, че през 2019 година десетте най-големи магазина за хранителни артикули във Англия са продали 1,5 млрд найлонови торби за многократна приложимост, което се равнява на 54 торби за семейство.

Това значи, че потребителите не употребяват една и съща торба за покупките си, а още веднъж ги третират съвсем като еднократни или - по една торба на седмица.
 Снимка 456177

Така в природата попада още по-голямо количество найлон и пластмаса, както и нездравословни излъчвания от производството им. Авторите на отчета оферират потребителите да бъдат насърчавани да си носят торби от у дома, вместо да си ги купуват на място в магазина всякога, тъй като са не запомнили да си вземат торбата, когато отиват на пазар. Те означават, че би трябвало да се сещаме да си взимаме торбата, когато отиваме на пазар, както се сещаме да вземем телефона си.
 Снимка 456176

Същевременно, изследване от 2017 година за резултатите от въвеждането на такса за торбичка върху потреблението и отношението на хората към екологичните проблеми в Португалия, демонстрира, че в реалност потреблението на еднократни торбички е намаляло със 74%, това на торбите за многократна приложимост се нараснало с 61%, само че отношението към екологията и изключително към замърсяването на океана, не се трансформирало.
 Пластмасовите кутии, огледалата, найлоновите торбички и какво не можем да рециклираме
Какво не можем да рециклираме

Боклукът, за който няма втори живот

Португалия има голям изход на море и животът на хората там е обвързван с океана, само че се оказало, че положението му наподобява не се осъзнава като значимо от популацията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР